Anunț pentru românii cu centrale termice și boilere pe gaz! Comisia Europeană nu dă înapoi
- Daniel Teodoreanu
- 20 octombrie 2021, 10:48
Într-un context care Uniunea Europeană (UE) s-a angajat să obțină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 - în cadrul legii europene a climei -, Comisia Europeană a stabilit o strategie care îi vizează pe cei care folosesc boilere pe gaz, dar despre care se crede că poate fi aplicată în viitor inclusiv în cazul celor care au centrale termice. La această concluzie s-a ajuns pentru că atât boilerele pe gaz, cât și centralele termice folosesc același tip de combustibil și sunt pe lista tehnologiilor considerate mari poluatoare.
Conform euractiv.com, UE exclude interzicerea boilerelor pe gaz, dar în schimb urmărește o „eliminare treptată″ a acestora. Prin urmare, Comisia Europeană nu va propune interzicerea „peste noapte″ a boilerelor pe gaz pentru locuințe.
Declarația îi aparține unui înalt oficial al UE, care a explicat că diferențele dintre statele membre ale UE în ceea ce privește mixul energetic sunt prea mari pentru a aplica o soluție unică pentru toți. Mulți internauți care folosesc centrale termice anticipează că aceeași strategie va fi aplicată și în cazul lor.
Așadar, va propune Comisia Europeană reglementări care să elimine boilerele pe gaz de pe piața UE, așa cum a făcut cu motorul cu combustie internă în sectorul auto?
„Este o întrebare dificilă″, a recunoscut Paula Pinho, director la Direcția pentru energie a Comisiei Europene. Pe de o parte, Parlamentul European a introdus, într-adevăr, cerințe în cadrul diferitelor programe politice „pentru a se asigura că eliminăm treptat boilerele pe gaz″.
Diferența dintre statele UE
Asta a spus Pinho la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei conferințe online a Parlamentului European. „Dar trebuie, de asemenea, să ne uităm unde se află diferitele state membre″, a adăugat ea.
Mai mult, a punctat că unele țări din UE „sunt mult, mult mai avansate″ decât altele în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon. Asta înseamnă că este probabil ca boilerele pe gaz să rămână mai mult timp în unele țări decât în altele.
Astfel, făcând un exercițiu de imaginație, aceeași comparație ar putea fi valabilă și pentru cei care folosesc centrale termice. „Înțelegem că acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte cu o interdicție″, a explicat ea.
„Așa că, în principiu, ideea este de a permite treptat eliminarea treptată și de a pune banii de recuperare ai UE doar acolo unde putem asigura o încălzire eficientă și durabilă. Dar nu să optăm pentru soluția radicală, care ar fi să interzicem pur și simplu o tehnologie care, după cum vedem, este încă foarte răspândită și este încă o realitate în multe case."
Activiștii de mediu au reacționat
Paula Pinho s-a referit la Fondul pentru inovare, al cărui obiectiv este de a ajuta întreprinderile să investească în energie curată și în industrie pentru a stimula creșterea economică, a crea locuri de muncă locale de viitor și a consolida poziția de lider tehnologic european la nivel mondial.
Anunțul Comisiei va fi o dezamăgire pentru grupurile de mediu, care au solicitat Comisiei să interzică vânzarea boilerelor pe gaz din 2025, în conformitate cu recomandările Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).
„Având în vedere că durata medie de viață a unor boilere pe gaz este de peste 20 de ani, milioane de locuințe europene ar putea fi încă încălzite cu combustibili fosili mult după punctul în care se presupune că UE ar fi ajuns la un nivel net zero″, au declarat activiștii Davide Sabbadin și Melissa Zill într-un articol de opinie pentru EURACTIV.
Potrivit calculelor acestora, eliminarea boilerelor pe bază de combustibili fosili de pe piața UE până în 2025 ar aduce aproximativ 110 Mt de economii anuale de CO2 până în 2050, în comparație cu politicile existente.
„Acest lucru reprezintă aproape două treimi din reducerile de emisii necesare din clădirile rezidențiale și publice până în 2050″, subliniază aceștia. Urmând exemplul oferit de cei doi, putem deduce că reducerea emisiilor de carbon în cazul centralelor termice ar fi și mai semnificativă.
E importantă și opinia AIE
Militanții ecologiști au găsit un sprijin neașteptat din partea AIE, care a publicat un raport la începutul acestui an. În documentul citat se afirmă că nu ar trebui să se vândă boilere pe bază de combustibili fosili la nivel mondial dacă se dorește ca lumea să atingă un nivel net zero de emisii până la jumătatea secolului.
Interdicția s-ar aplica începând cu 2025 „cu excepția cazului în care acestea sunt compatibile cu hidrogenul″, a adăugat AIE. Sursa citată a completat că „utilizarea gazelor naturale pentru încălzire scade cu 98% în perioada până în 2050″ într-un scenariu de emisii nete zero.
Un alt susținător al interzicerii boilerelor pe gaz este ministrul luxemburghez al Energiei, Claude Turmes. „Pentru a atinge neutralitatea climatică, la un moment dat trebuie să interzici sau să scapi de tehnologiile fosile, deoarece acestea au o durată de viață în care rămân pe piață și au o inerție″, a declarat Turmes în timpul unei vizite la Bruxelles efectuate la începutul acestei luni.
„Acesta este motivul pentru care trebuie la un moment dat să interzici mașinile fosile, așa cum a propus Comisia Europeană. Și acesta este motivul pentru care trebuie să interzicem și boilerele pe gaz″, a declarat el la 1 octombrie. Iată vești îngrijorătoare și pentru cei care au centrale termice.
Cu toate acestea, interzicerea totală a boilerelor pe gaz ar fi probabil ilegală în conformitate cu tratatele UE. Asta a susținut Alix Chambris, vicepreședinte pentru afaceri publice globale al companiei Viessmann, producătorul german de sisteme de încălzire, industriale și de refrigerare.
Legislația UE este clară
„Este împotriva Tratatului privind funcționarea UE, deoarece încalcă libertatea statelor membre de a decide asupra mixului lor energetic″, a declarat ea recent. Totuși, CE poate introduce standarde de proiectare ecologică pentru a se asigura că boilerele pe gaz sunt capabile să preia cote tot mai mari de gaze verzi. Cum ar fi hidrogenul regenerabil, spre exemplu.
„Deci, problema nu este oprirea producției boilerelor pe gaz, ci reducerea treptată. Boilerele pe gaz pot funcționa cu gaze verzi. Problema este disponibilitatea gazelor verzi și să ne asigurăm că acestea sunt capabile să se adapteze la acest mix de gaze în schimbare″, a subliniat Chambris
Compania germană susține abordarea AIE de a interzice boilerele cu gaz pur fosil. „Abordarea AIE este foarte apropiată de ceea ce propunem noi pentru ecoproiectare: să impunem ca toate boilerele să fie compatibile cu hidrogenul″, a declarat Stephan Kolb, director pentru afaceri de reglementare la Viessmann.
„Cele care nu sunt trebuie să nu mai fie introduse pe piață″, a declarat acesta pentru EURACTIV. Chambris a fost de acord că electrificarea și introducerea masivă a pompelor de căldură vor fi principalul motor al reducerii emisiilor în sectorul construcțiilor în următoarele decenii.
Cât de mult vom avea nevoie de centrale termice?
„Știm, într-adevăr, că cererea de gaze pentru încălzire va scădea. Deci întrebarea pentru mine nu este dacă avem nevoie de gaz la încălzire, ci cât de mult?
În mod clar, nu există o soluție de argint″, a completat aceasta. Renée Bruel, de la Fundația Europeană pentru Climă, a recunoscut că mebrii Comisiei Europene nu pot să interzică pur și simplu boilerele pe gaz. Ceea ce poate face este să stabilească standarde de proiectare ecologică pentru aparatele de încălzire, care să le sporească eficiența în timp.
„Vom avea probabil nevoie de o cale de tranziție care să includă o parte de pompe de căldură hibride pentru a face față cererii de vârf și pentru a face tranziția accesibilă. Așadar, vom avea probabil nevoie de o mulțime de soluții diferite″, a spus ea. La fel a spus și Paula Pinho:
„În ceea ce privește tehnologiile, este clar că nu există o soluție magică. Avem nevoie de o combinație de tehnologii, iar fiecare dintre ele își va juca rolul în funcție de particularitățile naționale și de stadiul în care ne aflăm în tranziție Deci întrebarea pentru mine nu este dacă avem nevoie de gaz la încălzire, ci cât de mult? În mod clar, nu există o soluție de argint.″