În noaptea de 3 martie, armata rusă a confiscat centrala nucleară Zaporojie. Cele șase reactoare fac din centrala nucleară una dintre cele mai puternice din Europa. Iar acum, ocupanții ruși au transformat-o într-o bază militară și continuă să își consolideze activ garnizoana acolo.
Armata rusă transformă cea mai mare centrală nucleară din Europa într-o bază militară. Când a fost cucerită centrala nucleară Zaporojie era a doua după cea de la Cernobîl. În prezent sunt peste 500 de militari ruși care au desfășurat baterii de artilerie și au plantat mine antipersonal de-a lungul malurilor lacului de acumulare, a cărui apă răcește șase reactoare.
În iunie, invadatorii au desfășurat sistemul de rachete cu lansare multiplă Smerci, lansatoare de rachete Grad, tancuri și transportoare blindate de personal pe teritoriul centralei nucleare. Iar acum, rușii folosesc centrala nucleară drept scut, pentru că înțeleg că Forțele Armate ale Ucrainei nu vor lovi în ea. În consecință, echipamentul și armata sunt într-o siguranță relativă acolo.
Singura șansă este ca armata ucraineană să înconjurare ocupanții ruşi
Potrivit fostului ministru al Apărării al Ucrainei și șef al Centrului pentru Strategii de Apărare Andri Zagorodniuk, singura șansă este înconjurarea ocupanților de acolo.
Marea majoritate a angajaților centralei nucleare Zaporojie refuză să coopereze cu invadatorii, așa că armata rusă caută spioni printre ei . Aceștia l-au torturat recent pe Andrei Gonciaruk, un scafandru al unei centrale electrice. I s-a cerut să se scufunde în piscina cu pulverizare și să elibereze apa, ceea ce ar putea duce la supraîncălzirea și defectarea centralei nucleare.
ONU avertizează cu privire la ce se poate întâmpla la centrala nucleară de la Zaporojie
Agenţia ONU specializată în sectorul nuclear a avertizat marţi că fiecare zi care trece creşte riscul unui accident la centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse în urmă cu patru luni.
”Sunt foarte preocupat de condiţiile de lucru, extrem de stresante şi dificile, în care conducerea şi personalul ucrainean operează centrala. Fiecare zi care trece creşte riscul să se producă un accident sau un incident de securitate”, a atenţionat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică.
Acesta a amintit că războiul provocat de agresiunea rusă în Ucraina a creat un ”pericol fără precedent”, iar asaltul din data de 3 martie asupra centralei de la Zaporojie a provocat un incendiu care a determinat AIEA să declare cel mai ridicat nivel de alertă după accidentul din 2011 de la centrala japoneză Fukushima.
Războiul din Ucraina pune în pericol securitatea surselor de radiaţii, a distrus infrastructuri, a cauzat pagube depozitelor de deşeuri nucleare şi ameninţă să provoace pagube şi centralelor atomoelectrice, a mai spus Rafael Grossi, vorbind în cadrul unei conferinţe la Viena.
Acesta a spus că AIEA ajută autorităţile ucrainene, atât de la distanţă cât şi cu misiuni pe teren, şi a insistat că încearcă să organizeze o vizită de asistenţă tehnică la Zaporojie, cea mai mare centrală atomoelectrică din Europa şi asupra cărei Ucraina nu mai are în prezent niciun control, relatează wsj.com.