Centenarul Unirii, pe Valea Frumoasei. „Academia munților” , tabără de cultură și credință la Mănăstirea Oașa

Centenarul Unirii, pe Valea Frumoasei. „Academia munților” , tabără de cultură și credință la Mănăstirea Oașa

Descrisă mirific de Mihail Sadoveanu, Valea Frumoasei a devenit, în ultimii 28 de ani, un centru spiritual de excepție pentru mii de tineri și intelectuali români. Acolo au loc, în fiecare an, sub oblăduirea duhovnicilor de la Mănăstirea Oașa , reuniuni care îi pun față în față pe medici, oameni de știință sau de cultură cu acei călugări hărăziți de Dumnezeu să deschidă mintea, inima și sufletul.

La peste 80 de ani distanță de momentul în care romanul lui Mihail Sadoveanu, Valea Frumoasei, a văzut lumina tiparului colțul de Rai de la poalele Munților Șureanu povestit, mirific, de scritor a devenit un centru spiritual de excepție.

La Mănăstirea Oașa – ridicată, la o altitudine de 1.300 de metri, în apropierea locului în care celebru om de cultură a construit, în 1943, o biserică din lemn – pe lângă numeroasele tabere care au loc, an de an, în Sfânul Lăcaș, s-a desfășurat, între 20 și 27 august, „Academia Munților” - Centenarul Unirii.

A fost un prilej pentru participanți de a asista la conferințe în care și-au aprofundat cunoștințele despre rădăcinile și trecutul neamului românesc, în care vorbitorii le-au dezvăluit lucruri mai puțin știute despre comunism, Basarabia sau despre Mihai Viteazul, dar și a intra în spiritul mănăstirii, de a participa la activitățile zilnice ale duhovnicilor: slujbele mănăstirii, activități gospodărești, precum strânsul fânului, curățatul prunelor, aranjatul tămâiei, crăpatul lemnelor etc.

Sfaturile Părintelui Teofil

Au avut loc conferințe, workshop-uri pe teme medicale și drumeții pe munte. Atmosfera a fost descrisă de Delia Iustina Radu, pe pagina de facebook a Ligii Studențiolr din Cluj: „Părintele Teofil Părăian ne-a învățat mereu că „Omul crește în ce pornește”. Urmându-i învățăturile și însetați de a ne cunoaște trecutul, ne-am aventurat pe culmile cele mai înalte ale bucuriei și am luat cu asalt mănăstirea Oașa. Așa a început povestea taberei științifice ,,Academia Munților” - Centenarul Unirii, unde am fost personaje conturate cu cea mai mare măiestrie, de către părinții de la mănăstire. Ne-am intrat în roluri în mod natural, căci în postura de regizori și scenariști i-am avut pe cei mai iscusiți: - Radu Preda - preşedinte executiv (IICCMER) și teolog, - Andrei Eșanu - istoric și academician, - Pr. Octavian Moșin, - dl. Dan Andronic - director general la cotidianul „Evenimentul Zilei”.

Printre invitații ediției din Anul Centenarului a taberei s-au numărat: prof. dr. Pavel Chirilă, dr. Andreas Vythoulkas, biofizicianul dr. Virgiliu Gheorghe, dr. Lavinia Melania Bratu și ieromonahul Serafim Paruș, de la Mănăstirea „Sfântul Ghelasie” – Cergăul Mic.

Gazdă spirtituală pentru tabere

Mănăstirea Oașa este situată pe valea râului Sebeș, curgere de apă ce, în amonte, era numită Frumoasa. Sfântul Lăcaș se află la poalele Munților Șureanu, în apropiere de lacul de acumulare Oașa. Cea mai apropiată localitate este comuna Șugag, județul Alba, aflată la o distanță de circa 40 km spre nord. A fost construită, în anul 1990, pe întinderea numită „Valea Frumoasei” aflată la 1300 m altitudine, fiind străjuită de masivele Munților Cindrel și Șureanu. Deşi pare un loc retras faţă de lume şi de problemele ei, Mănăstirea Oaşa e mai conectată decât ne închipuim la provocările actualităţii. Tocmai prin suita de tabere, naţionale şi internaţionale, găzduite aici.

Ne puteți urmări și pe Google News