Cenaclul Flacăra. 15 iunie 1985, 39 de ani de la tragedia de la Ploiești

Cenaclul Flacăra. 15 iunie 1985, 39 de ani de la tragedia de la Ploiești Sursa foto: Wikipedia

15 iunie 1985 - 39 de ani de la „actul de deces” al fenomenului muzical al României comuniste. Cum s-au derulat evenimentele? Cenaclul Flacăra reprezentase modul în care regimul Ceaușescu înțelesese să satisfacă nevoia de muzică de inspirație occidentală a tineretului. Pentru a combate muzica lansată de Europa Liberă, regimul reușise lichidarea jurnalistului Europei Libere Cornel Chiriac la 4 martie 1975. Cu doi ani înainte însă, în România, poetul Adrian Păunescu lansa Cenaclul Flacăra.

15 iunie 1985 - tragedia de la Ploiești. Misterele „Colectivului” din Epoca de Aur

La 15 iunie 1985, se derula o tragedie la un eveniment muzical, cel al Cenaclului Flacăra, în stilul celei din 2015, de la Clubul Colectiv. Pe stadionul echipei de fotbal ”Petrolul Ploiești” se desfășura în acea seară de vară un concert al Cenaclului ”Flacăra”. Spectacolul s-a ținut, deși se anunțaseră ploi. Stadionul era arhiplin, ca și la celelate peste 1600 spectacole de până atunci din țară. Regimul comunist îl lăsase pe Adrian Păunescu să organizeze acest cenaclu, pentru a controla tineretul, începînd din 1973, cînd în SUA se manifestau deja fenomenul ”flower-power ” și mișcarea ”hippie”.

Când a început ploaia, lui Adrian Păunescu i s-a spus să anuleze spectacolul, organizatorii spunându-i că exista pericolul ca să se producă accidente, întrucât prizele care alimentau instalația scenei așezate pe teren, în fața tribunei I a stadionului nu erau împământate. O vijelie a rupt prelata militară care acoperea, sub formă de copertină scena improvizată. Au început tunete, fulgere, curentul electric s-a întrerupt după un trăznet puternic, iar artiștii au început să țipe. Adrian Păunescu a refuzat să oprească spectacolul. Publicul s-a alarmat și oamenii s-au înghesuit să treacă prin tunelul prin care, de obicei, jucătorii intrau pe teren. Inexplicabil, marile porți de oțel de la intrarea pe stadion erau închise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cenaclul Flacăra: Tragedia cu 6 morți și peste 100 de răniți

În busculadă, 6 tineri și-au pierdut viața și 100 au fost răniți. Ancheta oficială nu a găsit niciun responsabil, însă Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca spectacolele și Cenaclul ”Flacăra” să se oprească. Adrian Păunescu a căzut în dizgrație și a dispărut din viața publică. El și-a construit o biografie de dizident. După 1989, a susținut nu fără temei că acel ”Cenaclu Flacăra” a fost o formă de protest anticomunist, de aceea ar fi fost interzis. La  concerte însă,  veneau membri de frunte ai PCR, iar regimul voia să îi țină pe tinerii români ocupați să nu se apropie de curentele folk occidentale, considerate decadente.

Trebuie spus însă, faptul că Adrian Păunescu a promovat la Cenaclul ”Flacăra” numeroși artiști talentați, foarte mulți devenind vedete ale folk-ului, rock-ului și muzicii ușoare românești contemporane. Dezastrul de la Ploiești a fost suspect, nici până azi neexistând o clarificare a situației.