Celule care omoară cancerul, descoperite în Marea Britanie. Premieră medicală

Celule care omoară cancerul, descoperite în Marea Britanie. Premieră medicală

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare care ar putea lupta împotriva bacteriilor, dar au găsit un tip complet nou de celulă T, scrie Thetelegraph.

Acea nouă celulă imunitară are un receptor care nu a mai fost depistat până acum și care acționează ca un cârlig. Astfel se lipește de majoritatea cancerelor umane, dar ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator s-a descoperit că celulele imunitare echipate cu acest receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Andrew Sewell, de la Facultatea de Medicină a Universității Cardiff, autor principal al studiului și expert în celule T, spune că descoperirea unei celule care ar putea combate o gamă largă de cancere este „extrem de neobișnuită” și că ar putea sta la baza unei terapii universale împotriva cancerului.

„Nimeni nu știa că o astfel de celulă există”, a adăugat el.

Întrebat dacă această descoperire înseamnă că o persoană din Țara Galilor, căreia îi aparține sângele studiat, este complet imună la cancer, Sewell a spus: „Posibil. Această celulă imunitară ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă acest receptor, dar din anumite motive, nu este activat. Dar nu știm încă.”