Celulă de criză pentru salvarea CET-urilor

Celulă de criză pentru salvarea CET-urilor

Autorităţile încearcă să găsească, pe ultima sută de metri, soluţii pentru ca sistemele centralizate de termoficare să supravieţuiască.

Pierderi şi datorii tot mai mari, instalaţii tot mai vechi, subvenţii de la stat uriaşe, lipsă cronică de bani pentru modernizări, iarnă de iarnă trecută cu cârpeli. Aceasta este situaţia foarte neagră în care se afundă continuu sistemul de termoficare, fără a se fi luat până acum măsuri importante de redresare.

Termenele de conformare a centralelor electrice de termoficare la normele de mediu presează însă pentru găsirea unor soluţii, pentru că în perioada 2011-2013 multe riscă închiderea. În ciuda scandenţelor iminente, doar în parte au fost atrase fondurile necesare investiţiilor pentru conformare.

Parteneriate public-private

Astfel, o „celulă de criză” formată din reprezentanţi ai mai multor ministere, autorităţi de reglementare în domeniu, ai unor sindicate, patronate, parlamentari, primari caută să găsească soluţii de salvare a sistemelor centralizate de încălzire, pe ultima sută de metri. Cea mai la îndemână soluţie este găsirea de investitori dornici să intre în formule de parteneriat public-privat pentru partea de producţie, consiliile locale urmând să gestioneze sistemul de transport şi distribuţie a agentului termic.

„În cadrul grupului de lucru, se urmăreşte fundamentarea şi promovarea unor măsuri legislative de stimulare a investiţiilor, în special în formula parteneriatului public-privat”, ne-a declarat Gheorghe Emacu, secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). El a adăugat că deja sunt multe companii private interesate de aceste centrale, iar realizarea în timp util a soluţiilor vor asigura funcţionarea, în continuare, a termoficării.

Primul pas va fi însă regândirea sistemului şi adaptarea lui la consumul real. „Sistemul acesta în care tot subvenţionăm diferenţa de preţ trebuie reorientat spre modernizare. Cât mai repede, trebuie identificat un set de soluţii şi vom face radiografii pentru fiecare sistem în parte, pentru că au caracteristici tehnice şi situaţii financiare diferite”, a spus Emacu.

În cazul localităţilor mici, cu sub 1.000 de apartamente, se va analiza şi varianta utilizării surselor alternative de producere a energiei - biomasă, gunoi etc.

Fără apă caldă

Până la găsirea şi aplicarea soluţiilor, în cazurile cele mai fericite, încă o iarnă, cel puţin, va mai trebui trecută cu instalaţiile actuale. Pe de altă parte, surse din piaţă spun că unele centrale - printre care cele din Oradea, Arad, Braşov, Giurgiu, Timişoara sau Iaşi - sunt în situaţia cea mai gravă, în principal din cauza termenelor de mediu.

De asemenea, unele CET-uri ar putea să fie oprite toată vara, din cauza datoriilor ridicate şi a lipsei banilor pentru funcţionare, ceea ce înseamnă că sute de mii de oameni riscă să rămână fără apă caldă. „Avem grafice de eşalonare de plată cu furnizorii de materii prime şi încercăm să ne ţinem de ele. Distribuţia trebuie reabilitată, pentru că avem conducte prea mari şi plimbăm agentul termic în mod ineficient”, spune George Scripcaru, primarul Braşovului. Acesta e optimist că se vor găsi soluţii de salvare, adăugând că se află în discuţii cu investitori, şi ne asigură că braşovenii nu vor rămâne fără apă caldă în această vară.

Deja, din cauza datoriilor la gaz, peste 20.000 de familii din Bacău au rămas recent, câteva zile, fără apă caldă. Situaţia s-a remediat vinerea trecută, ne-a declarat Romeo Stavarache, primarul oraşului. Potrivit acestuia, centrala intra oricum în revizie, iar problema datoriilor la gaz s-a rezolvat în mare, inclusiv prin compensări cu sumele pe care le avea de încasat de la E.ON din electricitatea cumpărată de la CET.

"Trebuie identificat cât mai repede un set de soluţii şi vom face radiografia fiecărui sistem de termoficare în parte, pentru că au caracteristici tehnice şi situaţii financiare diferite.“

GHEORGHE EMACU,  secretar de stat în Ministerul Administraţiei

PROPUNERE

Ce se întâmplă cu datoriile

Potrivit unui raport al COGEN România, obţinut de EVZ, 24 din cele 55 de sisteme centralizate de termoficare din oraşele unde sunt racordate peste 1.000 de apartamente aveau, la 31 decembrie 2009, datorii totale de 2,97 miliarde lei.

O soluţie de reducere a datoriilor CET-urilor ar fi compensarea în lanţ. „S-a prezentat şi o propunere privind promovarea unei scheme de compensare în lanţ: operatorul de termoficare, furnizori, buget local, buget de stat. În aceste condiţii, se întrevede o redresare a situaţiei financiare a operatorului de termoficare”, a spus secretarul de stat Gheorghe Emacu.

Ne puteți urmări și pe Google News