Cella Delavrancea - zeița pianului, iubirea unor genii

Cella Delavrancea - zeița pianului, iubirea unor genii

Cella Delavrancea -zeița pianului, iubirea unor genii. Cum a reușit fiica marelui prozator Barbu Ștefănescu Delavrancea să fie iubita unor genii ale României

Cella Delavrancea, fiică a marelui scriitor Barbu Ștefănescu Delavrancea, a avut o viață spectaculoasă precum un roman.

S-a născut la 15 decembrie 1887, în București, urmând  acasă, în familie cursuri de pian, instrument care a fascinat-o, identificându-se cu el și devenind profesoară.

Cella Delavrancea a moștenit talentul literar al tatălui ei, scriind numeroase cronici de spectacole. A fost căsătorită de trei ori cu nume celebre: diplomatul V.V. Tilea, bancherul Aristide Blank și prințul Phillipe Lahovary.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cella Delavrancea - iubita unor români de geniu

De numele său se leagă relații controversate cu nume grele ale literaturii și gândirii politice românești.

Astfel, a avut o relație de iubire cu I.L.Caragiale, în timpul exilului acestuia autoimpus la Berlin. S-a acreditat ideea că maestrul se liniștea cerându-i acestuia să mai cânte la pian, în timp ce el era preocupat de calitatea unei fraze.

Prezența ei în casa mobilată până la refuz a lui Caragiale devenise o obișnuință, deși Caragiale era căsătorit. Se pare că se afla la Caragiale când acesta a decedat fulgerător în anul 1912.

Relația cu Nae Ionescu

În București, era cunoscută relația sa cu gânditorul Nae Ionescu, un filosof de dreapta pe care extremiștii de dreapta l-au considerat un fel de mentor, deoarece mulți gânditori atrași în tinerețe de ideologia extremei drepe i-au fost studenți și discipoli.

Nae Ionescu a  inițial simpatizant al Regelui Carol al II-lea, însă, treptat, s-a disociat, încurajând Mișcarea Legionară, fapt ce i-a atras de multe ori perioade de arest, în 1934 și 1939, fiind considerat un fel de țap ispășitor.

Bolnav de inimă, în urma perioadelor în care era scos de la catedră și întemnițat, Nae Ionescu a suferit un atac de cord fatal în vila sa de la Băneasa, în prezența Cellei Delavrancea, la 15 martie 1940, ea fiind responsabilă de otrăvirea lui, conform speculațiilor epocii.

Cella Delavrancea a fost celebrată la propriul ei centenar

A fost prietenă și a cântat împreună cu marele compozitor și violonist George Enescu.

Din 1950, a devenit profesoară la Liceul de Muzică, ajungând din 1954 să predea la Conservatorul de Muzică din București, până la pensionare.

În 1988, a înregistrat o premieră absolută, fiind singurul artist în viață la sărbătorirea propriului centenar, când la Ateneul Român a fost organizat un mare concert de gală, ea cântand la pian, alături de elevul său, Dan Grigore.

A decedat la București, în data de 9 august 1991.