Gigi Becali a fost reţinut, ieri, la finalul unei zile începute cu o descindere timidă a forţelor de ordine în „ţara lui Gigi”, Pipera, şi încheiată la Poliţia Capitalei.
Acuzat de trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, patronul Stelei, Gigi Becali, a fost reţinut, ieri, de procurori şi prezentat magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1 cu propunerea de arestare preventivă. Alături de Becali au ajuns, în boxa acuzaţilor, cinci dintre apropiaţii săi, printre care fostul său bodyguard, Cătălin Zmărăndescu, şi Ştefan Dediu, angajat, cu câţiva ani în urmă, de latifundiar, la FC Steaua, la recomandarea lui Nuţu Cămătaru.
Singurul personaj din gaşca lui Becali care a scăpat de arest a fost Ilie Alexandru, mai cunoscut drept Sandu Geamănu, cândva unul dintre interlopii care „făceau legea” în Bucureşti. Motivul: Geamănu şi-a negociat libertatea, după ce a acceptat să colaboreze cu anchetatorii.
„În motivarea pericolului pentru ordinea publică s-a avut în vedere faptul că, prin activitatea infracţională, inculpaţii s-au erijat în organe de aplicare a legii, aspect ce contravine flagrant principiului conform căruia, nimeni – indiferent de statutul social – nu-şi poate face dreptate singur”, au arătat procurorii în referatul prin care au cerut arestarea celor şase.
Magistraţii au început dezbaterile în acest caz după ora 1.00, până la ora aceasta nefiind luată o decizie în privinţa arestării lui Becali şi a celor care i-au executat ordinele. Recuperare cu arma Motivele reţinerii lui Becali sunt extrem de clare. Pe scurt, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie anul acesta, patronul Stelei a fost „uşurat” de maşină - un Mercedes, evaluat la aproximativ 100.000 de euro, pe care l-a parcat, cu cheile în contact, în faţa unui restaurant din comuna ilfoveană Pipera. Becali şi-a sunat „oamenii de încredere” şi i-a trimis să-i recupereze maşina.
La doar câteva ore, autoturismul în care se aflau hoţii a fost blocat în trafic, în centrul Capitalei. După ce au tras câteva focuri de armă, oamenii lui Becali i-au înghesuit pe „răufăcători” în portbagajul unui BMW X5, i-au lovit şi i-au sechestrat apoi trei ore în sediul PNG din Pipera, obligându-i să dea şi declaraţii scrise în care recunoşteau furtul. Becali însuşi a participat la „audieri”, i-a „dojenit” pe hoţi, după cum singur declara pentru EVZ, şi, mai mult, i-a filmat şi cu telefonul. S-a dat singur de gol
La finalul a două luni de strâns probe, oamenii legii au descins, simultan, ieri-dimineaţă, atât la locuinţa lui Becali, cât şi la cele ale apropiaţilor săi. Iar rezultatele au fost peste aşteptări. Nu doar că latifundiarul a recunoscut fapta, în declaraţiile făcute presei arătând că hoţii au ieşit „cam şifonaţi” din mâinile „băieţilor lui”, dar acesta le-a mai şi furnizat poliţiştilor probe împotriva sa: declaraţiile scrise ale celor sechestraţi. Ieri după-amiază, văzându-se „în corzi”, Becali a refuzat să mai facă vreo declaraţie în faţa anchetatorilor pe motiv că nu are avocat.
Descinderea forţelor de ordine în Pipera a stârnit însă un spectacol în care România a părut din nou a fi o simplă scenă pe care vreun miliardar joacă rolul de rege. Uşor timizi, mascaţii au parcat regulamentar dubele la poarta vilei şi l-au condus pe Becali, după lămuriri, către Poliţia Capitalei, într-o coloană dominată de latifundiar. Apăsat de vestea reţinerii miliardarului, întregul sat Pipera a suspinat: „Ce circ, ce nedreptate!”, vrăjit încă de amintirea investiţiilor făcute de patronul Stelei. Puterea în papuci pufoşi
Pipera, 8.00 dimineaţa. Stăpânul casei se învârte pe scările de marmură cu telefonul la ureche, printre oameni de casă şi mascaţi.
Papucii de casă pufoşi sau halatul gros, descheiat, aruncat peste halatul strălucitor din mătase, nu umbresc cu nimic această imagine a puterii. Dimpotrivă, e reprezentarea sa pură. Gigi Becali vorbeşte la telefon şi gesticulează, dezmeticit de o întâmplare aparent fără înţeles: în casa lui se află poliţişti, la poartă sunt ziarişti, de data asta chemaţi de el, să vadă, să filmeze, să fotografieze nebunia care l-a scos din casă în dimineaţa asta. O uşoară criză nervoasă
Pipera, ora 10.20. Intrarea fără graniţe în ţara lui Gigi Becali. Din sens opus vine „coloana oficială”: o dubiţă a Serviciului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă, un Mercedes negru condus de Gigi Becali, apoi altă dubiţă. De pe scaunul din dreapta al Mercedesului, un mascat asistă cuminte la o descărcare nervoasă a şoferului. Maşina neagră trebuie să ajungă la poliţie pentru a fi analizată, e proba principală.
Conduce Becali pentru că poliţiştii se tem să se urce la volanul unei „asemenea limuzine”. „Chiar să-l ia aşa, din casă?”
Pipera, ora 12.30. Cum se traduce „drama” de ieri-dimineaţă printre vecinii lui Gigi Becali? „Un circ, asta este”, spune un bărbat de la două case mai încolo, în timp ce bibileşte, pe ploaie, la un arac de viţă-de-vie. „Chiar era nevoie de tot circul ăsta? Păi, chiar să-l ia aşa, din casă?...”, repetă vecinul. Victor Becali: un om cu poziţie trebuie tratat diferit
„Se întâmplă ceea ce se întâmplă în România. Legea-i lege pentru toată lumea, dar nu trebuia să se facă aşa. Eu nu zic, toţi trebuie să răspundem în faţa legii, dar să vedem: cum trebuie să fie tratat un infractor comun şi cum trebuie tratat un om care are o anumită poziţie, care nu trebuie luat aşa, cu mascaţii... Cred că vinovată este societatea în care trăim, nu cred că este cineva vinovat. Ăia sunt nişte infractori, nişte hoţi de maşini. Poate vina lui Gigi Becali e că nu i-a băgat în puşcărie pe nenorociţii ăia”, a răbufnit vărul latifundiarului, Victor Becali. „Aici e club privat!”
Două dube ale S.P.I.R. stau parcate pe lângă sediul PNG din Pipera, care are alături un bar. Afară, mai mulţi ofiţeri de poliţie fumează, stând la taclale. Înăuntru: mese, câţiva beau cafea, iar de pe o plasmă mare se proiectează inevitabilul scandal cu Gigi Becali. Dacă încerci să intri, sare un tip cu o căciulă pitită pe vârful căpăţânii: „Ce căutaţi aici? E club privat! Dă-i drumu-n p...a mea, n-auzi că e club privat”. Afară, poliţiştii continuă să tragă din ţigară.
La intrarea în Bucureşti, pe un gard, o mărturie a unor suporteri, supăraţi de vreun meci pierdut de Steaua. „Becali, afară din Ghencea!”, stă scris cu negru, mare, pe drumul care duce în oraş, spre Poliţia Capitalei, spre Parchet, judecătorii şi ce alte instanţe mai există.
ANCHETĂ
Zmărăndescu şi Sandu Geamănu i-au făcut dreptate lui Becali
Cei trei hoţi care, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, au îndrăznit să se apropie de Mercedesul patronului stelist Gigi Becali au fost pedepsiţi cum se cuvine nu de poliţie, ci de bodyguarzii liderului PNG. Aceştia au fost conduşi chiar de Cătălin Zmărăndescu - transformat, în ultimii ani, din luptătorul la galele K1 în bodyguardul candidat pentru un post de deputat din partea PNG, la alegerile generale din toamna anului trecut - şi de Alexandru Ilie, mai cunoscut drept Sandu Geamănu - în anii ’90, unul dintre cei mai temuţi lideri ai lumii interlope a Capitalei. Antecedente violente
Aşa susţin anchetatorii care i-au pus sub acuzare pe cei şase „cavaleri ai dreptăţii” pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi uz de armă, fără drept.
De-a lungul timpului, numele lui Zmărăndescu a fost legat de mai multe conflicte de stradă, dar şi de un caz de o violenţă extremă, în care anchetatorii nu au reuşit să adune însă prea multe probe împotriva acestuia. Concret, unul dintre adversarii săi în ring ar fi fost atacat în parcarea unui mare magazin din Capitală, de mai mulţi tineri înarmaţi cu răngi, care l-au lovit până şi-a pierdut cunoştinţa. Tânărul a declarat la acel moment că atacul ar fi fost comandat de Zmărăndescu, care a încercat astfel să-şi ia revanşa pentru bătaia încasată la una dintre galele K1.
La rândul său, Sandu Geamănu este recunoscut pentru violenţa de care dădea dovadă atunci când sechestra şi tortura bucureşteni pentru a recupera datoriile pe care aceştia le acumulau la cămătari.
Condamnat la opt ani de închisoare în celebrul dosar „Portbagajul” - în care a fost acuzat că i-a sechestrat şi torturat pe cei care ar fi furat 500.000 de dolari şi un kilogram de aur din portbagajul maşinii lui Mihai Bucurenciu (urmărit internaţional de aproape 9 ani) -, Geamănu a fost eliberat condiţionat în 2007. În februarie anul acesta, a fost la un pas de a ajunge după gratii pentru o tentativă de omor comisă în decembrie anul trecut. Deşi a intrat înarmat cu o sabie în locuinţa unei familii, rănind grav trei copii şi cinci femei, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis că Geamănu poate fi cercetat în continuare în libertate.
VICTOR BECALI
Un om cu poziţie trebuie tratat diferit faţă de un infractor Evenimentul zilei: Cum era, azi-dimineaţă, acasă la Gigi Becali? Victor Becali: Eu am fost la el la zece minute după ce au venit mascaţii. Nu pot fi acuzaţi oamenii, că ei au venit cu un mandat. Mamei lui i s-a făcut rău, el are fetiţe în clasa I. Vă daţi seama, copiii se duc la şcoală şi toţi văd modul în care s-a petrecut ce s-a petrecut la ei acasă...
De ce credeţi că a fost ridicat vărul dumneavostră? Se întâmplă ceea ce se întâmplă în România. Legea-i lege pentru toată lumea, dar nu trebuia să se facă aşa. Eu nu zic, toţi trebuie să răspundem în faţa legii, dar să vedem: cum trebuie să fie tratat un infractor comun şi cum trebuie tratat un om care are o anumită poziţie, care nu trebuie luat aşa, cu mascaţii... Credeţi că e cineva în spatele acestei acţiuni, cineva vinovat? Cred că vinovată este societatea în care trăim, nu cred că este cineva vinovat. Eu, de felul meu, nu-s un om prea credul, nu cred orice chestie, dar astăzi am ajuns la concluzia că, în România, se poate întâmpla absolut orice. Ăia sunt nişte infractori, nişte hoţi de maşini. Poate vina lui Gigi Becali e că nu i-a băgat în puşcărie pe nenorociţii ăia.
V-a povestit ceva vărul dvs.? Eu nu eram în ţară în perioada aceea, dar ştiu că au recuperat maşina. Nu le-a făcut nimeni absolut nimic, le-a dat şi bani de taxi să plece cu taxiul, că i s-a făcut milă de ei. Ziceau că au copii şi că sunt vai de mama lor... De ce nu a apelat Gigi Becali la autorităţi să-i rezolve problema? Lasă că am apelat eu la autorităţi! În '93 mi s-a furat maşina la 10.00 dimineaţa de pe Kiseleff. Era un Mercedes nou-nouţ, îl adusesem din Germania, mă uitam le ea ca la ochii din cap, pe vremea aia. Şi mi-a furat-o, la 50 metri păzea un soldat o ambasadă. Credeţi că am primit de atunci vreun răspuns de la autorităţi?
ROATA SE ÎNTOARCE
Acuzatorul Becali, pe urmele lui Popoviciu
La doar nouă ore după ce magistraţii Curţii Supreme au decis ca magnatul Puiu Popoviciu să rămână în libertate, poliţişti şi procurori, însoţiţi de „mascaţi”, descindeau la poarta casei acuzatorului acestuia, Gigi Becali. Practic, reţinerea finanţatorului Stelei a făcut din acesta, ieri, eroul principal al celor mai importante evenimente petrecute în România, în ultima săptămână. Asta, întrucât dosarul „Popoviciu - Doi ş’un sfert” nu ar mai fi existat fără plângerea depusă, cu nouă ani în urmă, la Parchet, împotriva lui Popoviciu, de Gigi Becali, nemulţumit de faptul că, deşi oferta lui a fost mai bună, terenurile Universităţii de Agronomie au ajuns la magnat.
CE SPUNE LEGEA
Becali riscă până la 15 ani de închisoare Potrivit legii, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, patronul Stelei, Gigi Becali, riscă o pedeapsă cuprinsă între 7 şi 15 ani de închisoare. „Deşi a fost cel care a «comandat» comiterea infracţiunii, Becali va fi pedepsit la fel ca aceia care i-au ascultat ordinele. Faptul că presupuşii hoţi au fost răpiţi de pe stradă de două sau mai multe persoane înarmate constituie o circumstanţă agravantă, aşa că patronul Stelei nu va fi pedepsit pentru infracţiunea în formă simplă (pentru care Codul Penal prevede închisoarea de la 3 la 10 ani), ci riscă o pedeapsă cuprinsă între minimum 7 şi maximum 15 ani”, spun specialiştii în Drept. JUDECĂTORIA SECTORULUI 1
Proces în sunet de huiduieli şi seminţe sparte În jurul orei 21.20, Gigi Becali şi bodyguarzii săi au fost aduşi la Judecătoria Sectorului 1, în trei maşini ale Serviciului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (SPIR). Mulţimea strânsă în zonă n-a avut însă mare lucru de văzut.
Maşinile au intrat pe poarta din spate a instanţei, care s-a închis imediat. În acelaşi timp însă, la intrarea în clădire, apropiaţii latifundiarului începuseră să dea un adevărat spectacol. Tonul a fost dat de vărul Giovanni şi de câţiva bodyguarzi care se plimbau nervoşi pe scările judecătoriei, spărgând seminţe cu o abilitate ieşită din comun.
Grupul acestora s-a strâns, comentând aprins întâmplările zilei. „I-au pus cătuşe ca la criminali”, a exclamat unul dintre cei prezenţi. Rezultatele acestor discuţii complexe s-au concretizat, în timp, prin formarea unor grămezi impresionante de coji de seminţe. Isonul revoltaţilor a fost ţinut de mulţimea strânsă, formată din reprezentanţi de marcă ai tuturor etniilor şi curentelor culturale: „Becali a făcut ţara asta, a dat de pomană la toţi”, urla unul dintre cei peste 250 de oameni strânşi la Judecătorie.
Ziarişti agresaţi de „apărătorii” lui Giovanni
A fost o chestiune de timp până ce „fauna” de interlopi adunată să-l „slujească” pe vărul Giovanni Becali a început o răfuială personală cu reprezentanţii presei aflaţi în zonă. Câţiva reporteri, printre care şi cel al Evz, au fost călcaţi şi îmbrânciţi fără motiv, în timp ce un cameraman al televiziunii publice a fost agresat uşor. La sfârşit, Giovanni le-a adresat un cuvânt celorlalţi ziarişti prezenţi: „Vă convine ca colegii voştri să vină aici băuţi?”.
Audierea lui Gigi Becali a început după ora 1.00, într-o sală aflată la etajul clădirii, departe de accesul presei. Cea căreia i-a revenit sarcina de a decide soarta latifundiarului este Nicoleta Cristuş, nimeni alta decât preşedintele Judecătoriei Sectorului 1. (Vlad Odobescu) CITIŢI ŞI: