Celebrul balcon din care s-a vorbit la Revoluția din 89, în reabilitare
- Georgeta Petrovici
- 30 octombrie 2019, 17:07
Celebrul balcon al Operei, unde s-au ținut primele discursuri anticomuniste în timpul Revoluției din decembrie 1989 intră, pentru prima dată, în reabilitare, odată cu fațada clădirii. La 30 de ani de la evenimentele care au schimbat România, Palatul Culturii, clădirea emblematică de la Timișoara va avea fațada refăcută.
Primăria Timișoara a marcat, miercuri, public, începerea lucrărilor. Reabilitarea Palatului Culturii, clădire care găzduiește Teatrul Național din Timișoara, Opera Națională Română și teatrele de stat în limbile maghiară și germană, costă aproape patru milioane de lei, la care se adaugă TVA, iar banii sunt alocați din bugetul Primăriei Timișoara.
Nicolae Robu, primarul Timișoarei, spune că sunt șanse mari ca lucrările să fie finalizate până în anul 2021, când orașul va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. „Astăzi are loc predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor de reabilitare a fațadei acestei clădiri a orașului nostru de cea mai mare importanță din toate punctele de vedere.
Este importantă ea însăși ca și clădire monument, importantă prin ceea ce sălășluiește în ea. A durat foarte mult din momentul în care ne-am propus să reabilităm clădirea și până când, iată, putem să predăm amplasamentul, dar când e vorba de clădiri atât de importante, se și impune să fie filtre multiple și atenție aparte, care să garanteze că în final iese ceea ce trebuie.
Eu vreau să mulțumesc tuturor celor care într-o formă sau alta, de pe pozițiile deținute în timp, și-au adus aportul la ajungerea în acest stadiu încă suficient de bine plasat în timp încât să putem avea lucrările finalizate înainte de începerea exercițiului nostru de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Desigur că vom avea grijă să existe o mobilizare corespunzătoare a tuturor celor implicați, astfel încât lucrările să meargă cât mai repede”, a explicat Nicolae Robu.
Reprezentantul firmai care va afecetua lucările a declarat că în următoarele 40 de zile se vor realiza consolidările, injectările necesare, care se vor face până la 6 m în adâncimea fundației, urmând ca, pe etape, să fie montate schelele de 25 m, cât are clădirea în înălțime. Fațada a fost investigată acum doi ani prin termografiere, procedeu care urmează să fie refăcut, pentru a se vedea cât de afectat este travertinul care o acoperă. În 2017, investigația arăta o degradare de 75%.