Celebru regizor maghiar, fost colaborator al Securităţii
- Mihai Şoica
- 24 februarie 2011, 01:46
Un important regizor maghiar, Xantus Gabor, a fost acuzat de mai mulţi intelectuali maghiari clujeni că a acceptat să primească distincţia de "Senior al cetăţii", deşi ar fi colaborat cu Securitatea.
Intelectualii maghiari susţin că Xantus, actualmente angajat al TVR Cluj, a colaborat intens cu organele de securitate, fiind considerat un informator “util" şi “generos" în furnizarea de informaţii despre etnicii maghiari supravegheaţi de Direcţia 1 a fostei Securităţi, Serviciul 1B, care se ocupa cu supravegherea etnicilor maghiari.
“Cerem pe această cale să îi fie retrasă această distincţie pentru că în rândul comunităţii maghiare sunt alţi intelectuali care merită să primească acest titlul de Senior al Cetăţii", se arată în documentul semnat de un grup de intelectuali maghiari. Gabor a primit titlul de "Senior al Cetăţii" la cea mai recentă ediţie a Balului Operei, desfăşurat sâmbăta trecută.
Xantus Gabor considerat un informator “util"
În documentele provenite din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi, se regăsesc foarte multe note informative considerate de ofiţerii de securitate drept utile pentru rezolvarea unor situaţii în care etnicii maghiari care criticau regimul comunist.
Regizorul Xantus Gabor este angajat al Televiziunii Române de peste 35 de ani, iar înainte de 1989 avea acces foarte uşor, în calitate de jurnalist, la diferite întâlniri ale etnicior maghiari. Astfel, Securitatea afla ce se discută în cadrul acestor întâlniri unde, de multe ori, participau şi jurnalişti din Europa Occidentală, şi reuşea să ia măsuri dure împotriva ceor care se împotriveau regimului. Pentru etnicii maghiari, astfel de măsuri dure erau reprezentate de mutarea locului de muncă în judeţele din sudul României, pentru a nu mai fi un pericol pentru regimul comunist.
Unul dintre obiectivele date de Securitate în grija regizorului Xantus Gabor era jurnalistul Konczei Adam, care administra şi o sală de dans.
Într-o notă informativă, Xantus îi anunţa pe securişti că la o astfel de lecţie de dans au participat şi jurnalişti din Olanda şi Norvegia care au avut discuţii cu cei prezenţi. Mulţumit de ceea ce a aflat, maiorul de securitate Mihăilă Crăciun a dispus constituirea unei reţele în jurul lui Konczei pentru a afla când anume mai vin jurnaliştii străini să stea de vorbă cu etnicii maghiari dar şi pentru a afla ce anume se discută la aceste întâlniri.
Regizorul maghiar îşi turna la greu colegul
Notele date de Xantus legate de activitatea jurnalistului Konczei au stat la baza instrumentării de către Direcţia 1 a unui dosar de urmărire informativă deschis numele celui din urmă. Planul de măsuri dispus a constat în izolarea lui Konczei pe toate planurile. Fără să îşi dea seama că vorbeşte chiar cu cel care îl turna, Konczei îi spunea lui Xantus că este nemulţumit că, la un festival de folclor al maghiarilor din Cluj, formaţia de dans pe care o conducea nici măcar nu a fost invitată să participe.
În altă notă, regizorul Xantus relata despre afirmaţiile făcute de jurnalist cu ocazia unui congres PCR. “Sunt nişte renegaţi maghiarii care în faţa microfonului şi a aparatului de filmat spun lucruri pozitive în legătură cu Congresul PCR şi în legătură cu problema în care este rezolvată problema naţionalităţii maghiare. Tot ceea ce se dă în prezent naţionalităţii maghiare este o vitrină şi nu satisface adevăratele necesităţi sprituale ale populaţiei maghiare", se arată în nota trimisă Securităţii de către Xantus Gabor, care acţiona sub numele de informator Biro Ferencz.
În altă notă, Xantus informa Securitatea despre faptul că Konczei a întocmit un memoriu “în legătură cu restrângerea numărului de locuri la Liceul de muzică în treapta a doua, unde se află şi fiica lui", acesta fiind în general foarte nemulţumit că drepturile maghiarilor erau restrânse în fiecare zi.
În aceeaşi notă, sursa, Xantus Gabor, îl eticheta pe cel care îl turna ca fiind “un element foarte virulent, deschis în exprimarea unor asemenea opinii şi capabil să determine poziţii similare în rândul unor persoane cu care vine în contact".
MĂRTURIE
Xantus recunoaşte că a dat note informative, dar doar la PCR
CNSAS a stabilit că persoana care se ascudne în spatele numelui de informator Biro Ferencz este regizorul maghiar Xantus Gabor. Acesta a declarat pentru EVZ că a fost nominalizat la şi a aceptat distincţia de senior al cetăţii, dar că respinge acuzaţiile aduse şi anume că ar fi fost colaborator al Securităţii. Întrebat dacă a semnat un angajament, Xantus a precizat că nu vrea să vorbească despre astfel de chestiuni.
“Eu lucrez la Teelviziunea Română de 35 de ani. În acele vremuri instituţia era subordonată politic şi aveam obligaţia să cer aprobare pentru filmări şi să mă prezint la organele PCR, ca toţi jurnaliştii de atunci, ceea ce nu se confundă cu munca de Securitate. Rapoartele pe care le făceam se refereau la filmări. Atunci şi o simplă maşină de scris era verificată de două ori pe an, iar un aparat de filmat era considerat un obiectiv strategic. Oricine se plimba prin societatea cu o cameră de luat vederi era obligat să dea rapoarte la PCR şi la Securitate", a precizat Xantus.