Celebrii mititei ai lui Hepaticus și boema viață din Piața Obor

Celebrii mititei ai lui Hepaticus și boema viață din Piața Obor

„Uite așa aș vrea să mor, Cu paharul lângă mine, Cu cobzarul lângă mine, Uite așa aș vrea să mor, Într-o crâșmă din Obor”, cânta răposatul Gică Petrescu. Nu-i o idee chiar de neluat în seamă. Oricum, locul a atras și o jurnalistă de la New York Times, care a mâncat mici și a scris în ziarul său despre lumea boemă a Oborului

Adi Hepaticus are 43 de ani, la bază e geograf, dar a ajuns cel mai mare cârciumar și vânzător de mititei din Piața Obor. „Am ajuns să fac mici din greșeală...”, râde grataragiul. Povestește că, oborean fiind din tată-n fiu, a prins de veste că e un „post” vacant în piață și a aplicat la el. Își desface o bere și o dă pe miștocăreală: „Nouă ne place și băutura și haleala și viața. Da’ fără femei, că mă ceartă acasă... Da’, oricum media de vârstă a fanelor mele e de 60 de ani”.

Mititeii de la botu’ calului

Un patron de restaurant de lux a spus odată că: „Boierii mănâncă mititeii cu sare și țăranii cu muștar”. La el în crâșmă cum preferă selecta sa clientelă? Îl umflă râsul: „La noi, numai cu muștar! E și sare pe masă, da’ n-o pune nimeni, că aici e Obor!”. Unul din partenerii săi de șpriț e Eugen Kraus, de 62 de ani, electronist pensionar. Zice că mănâncă mici în Piața Obor de 40 de ani: „Gustu’ lor s-a schimbat în bine, da’ io-s nostalgic... Nici ăia de la Cocoșatu nu mai sunt ce-au fost odată”.

Alt conviv, Mihai Ștefu, pensionar și fost șofer la RATB, zice că, săptămânal, când vine să facă piața, se îndoapă cu mititeii lui Adi: „Cei mai buni sunt aici, la botu’ calului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

2.500 de mici pe zi

Cârciumarul zice că, de nouă ani, are aceeași rețetă pentru pasta de mici: „Înaintea mea au fost și alții. A fost unul, celebrul Petria, care s-a retras, că-i în vârstă. Io sunt doar continuatorul”.

S-a făcut de amiază și, din boxe, performează ca la o discotecă rurală, pe rând: Gică Petrescu, Fărâmiță Lambru, Maria Lătărețu, Zavaidoc și Ionel Tudorache.

Dar, până la cap și coadă, care-i rețeta celebrilor mititei de Obor? Adi Hepaticus e sincer: „Io pun vită cu porc, că doar 15% din mușterii mănăcă oaie. E  o rețetă de-a mea, făcută cu un tip care are o fabrică «euro» de procesare a cărnii”. Spune că într-o zi obișnuită, din cursul săptămânii vinde 2.500 de mici, iar în weekend sare de 3.000: „Da’ aici, la «Terasa Obor» se bea mai mult decât se mănâncă”. Cei doi convivi de la masă mai că nu-l aplaudă.

„Porcu’ e porc și-n ziua de Paști!”.

Mirosul te atrage, magnetic. Dar rețeta micilor săi e chiar așa secretă? Zâmbește în timp ce înghite un mititel abia luat de pe grătar: „Nu, dom’le, e pe geamul tarabei. Legea mă obligă. Io-s liniștit, am acte de proveniență. De aia îmi permit să fac spectacol aici, la Obor”. Rețeta nu-i ceva special. Dar farmecul Oborului îi dă un gust aparte banalului mititel. Șprițangii cu care bea Adi au păreri diferite. Unul ar vrea și cu oaie, iar celălat zice că: „Porcu’ e porc și-n ziua de Paști!”.