Celebra „Capcană de miere” în spionaj. Seducerea pentru obținerea de secrete

Celebra „Capcană de miere” în spionaj. Seducerea pentru obținerea de secrete spion / Sursa: Arhiva EVZ

În esență, ceea ce este acum numit la nivel internațional „Capcană de Miere” implică extragerea de informații prin utilizarea relațiilor romantice sau sexuale pentru scopuri personale, politice (inclusiv spionaj de stat) sau financiare.

Agentul (de obicei) de sex feminin urmărește să atragă ținta într-o relație falsă (care poate implica sau nu contact fizic) din care să poată aduna informații sau să influențeze ținta. Ulterior, cu capturarea adecvată de material fotografic, victima devine o țintă automată pentru șantaj. Persoana în cauză trebuie să acționeze conform instrucțiunilor agentului sau este „expusă”.

Celebra „Capcană de miere”

În timpul Războiului Rece, agenți rusești de sex feminin, cunoscute sub numele de „fetele Mozhno” sau „Mozhnos,” au fost folosite de KGB-ul URSS pentru a spiona oficiali străini prin seducerea acestora. Numele Mozhno provine de la cuvântul rusesc „mozhno,” care înseamnă „permis,” deoarece aceste agente aveau permisiunea de a încălca regulile care interziceau rușilor contactul cu străinii. Au existat cazuri în care agenta s-a căsătorit cu ținta, stabilind astfel o sursă permanentă și de încredere de informații.

În 1956, KGB-ul a conceput un plan elaborat pentru a-l prinde pe ambasadorul francez Maurice Dejean. KGB-ul l-a vizat și pe un atașat militar care servea sub Dejean, colonelul Louis Gibaud. Microfoanele ascunse în apartamentul lui Gibaud au dezvăluit certuri frecvente cu soția sa. Atunci, KGB-ul a adus în calea lui o serie de femei atractive, folosind tactica „capcana de miere”. El a cedat în fața uneia dintre ele. Ulterior, trei agenți sovietici i-au arătat lui Gibaud fotografiile „incriminatoare”. Ei i-au spus că avea două opțiuni: să coopereze sau să se confrunte cu rușinea. Gibaud a ales o a treia cale, sinuciderea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu aveți încredere în femeile care vin să vă însoțească. Nu dezvăluiți unde lucrați, de unde veniți sau unde mergeți. Astfel de discuții pot aduce dezastru.” Așa era inscripționat pe un poster al Ministerului Grec al Securității Publice.

Diverse cazuri din timpul Războiului Rece

În 1968, ambasadorul britanic în URSS din 1956, Jeffrey Harrison, a avut o scurtă aventură cu o menajeră rusă care lucra la Ambasada Britanică. Au apărut preocupări legate de ocupația sovietică a Cehoslovaciei, și fotografii compromițătoare făcute de KGB au fost trimise. Imediat, Harrison a informat Biroul de Externe despre greșeala sa, și a fost prompt rechemat în Marea Britanie. Un alt exemplu este cazul Gărzii de Securitate Marină (MSG) Clayton Lonetree, membru al securității la summit-ul dintre Mikhail Gorbaciov și Ronald Reagan. El a fost sedus de o femeie rusă care s-a prezentat drept „Violetta Seina”.

Lonetree a început o relație cu agenta KGB, în ciuda politicii stricte de non-fraternizare aplicate tuturor MSG-urilor, mai ales în Moscova. După ce l-a prezentat pe „unchiul Sasha”, Lonetree a fost convins să predea informații confidențiale și documente, inclusiv planuri ale ambasadei, în timp ce se afla la Ambasada din Viena. În cele din urmă, el a mărturisit pe 14 decembrie 1986 șefului local al CIA și a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, din care a servit nouă.

Au avut loc sute de cazuri în timpul Războiului Rece, inclusiv cazul deputatului Anthony Courtney, colonelului armatei americane James R. Holbroke, diplomatului canadian Roy Guindon, președintelui indonezian Sukarno, etc.

Cei mai mulți occidentali care au petrecut timp în Moscova au o poveste preferată despre o tentativă de seducție. Femeile KGB-ului erau numite 'rândunici' și erau cunoscute pentru tentativă de seducție, relatează Historia Scripta.