Cele mai zgomotoase oraşe din România

Cele mai zgomotoase oraşe din România

Peste 60% dintre locuitorii oraşelor cu o populaţie de peste 250.000 de persoane sunt deranjaţi de gradul ridicat de poluare fonică.

Oraşele mari ale României nu respectă normele de poluare fonică agreate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană. Mai mult de 60% din populaţia urbană este afectată de zgomot, mai ales pe fondul traficului rutier intens.

Într-un top naţional, realizat în urma unor studii efectuate de compania Enviro Consult, Bucureştiul ocupă prima poziţie, cu 85% dintre locuitorii săi afectaţi de poluare fonică, urmat de Constanţa cu 76%. Pe locul al treilea găsim Cluj-Napoca, cu 64% dintre locuitori deranjaţi de intensitatea zgomotelor urbane, iar pe locul al patrulea, la egalitate, Braşov şi Ploieşti, cu 61% din populaţie afectată.

Potrivit analizei celor de la Enviro Consult, cel mai puţin afectat oraş mare din România este Iaşi, cu un procent de doar 16% din populaţie care suferă din cauza poluării fonice.

Impact negativ asupra calităţii vieţii de zi cu zi

Orice nivel de zgomot mai mare de 55 de decibeli (db) are un impact major asupra calităţii vieţii, prin accentuarea problemelor cardiace şi a stării de nelinişte a individului, insomnii şi chiar declanşarea unor acţiuni agresive, precizează Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult.

"Cele mai expuse la zgomot sunt clădirile cu ieşire la marile bulevarde şi apartamentele de la etajele inferioare, în timp ce, în spatele blocurilor de la bulevarde, indicii sunt mult mai mici", a adăugat reprezentantul Enviro Consult, cu ocazia prezentării rezultatelor studiului.

Răspunderea pentru depăşirea nivelului normal de zgomot o poartă, în principal, traficul rutier, care ar putea fi diminuat prin unele măsuri la nivel local, cum ar fi îmbunătăţirea reţelei de transport în comun şi amenjarea pistelor pentru biciclişti. Alţi poluatori importanţi sunt parcurile industriale şi aeroporturile.

Cui adresăm reclamaţiile

Autoritatea care poate fi sesizată în cazurile de depăşire a nivelurilor admise de zgomot de către poluatori cu poziţie fixă în spaţiul urban este Garda de Mediu, care are atribuţii în ceea ce priveşte controlul şi chiar amendarea acestora.

În prezent, valorile maxime admise stabilite de normele europene în ceea ce priveşte gradul de poluare fonică sunt 70 db în zonele străzilor şi autostrăzilor pe timp de zi şi 60 db pe timp de noapte, 65 db în zonele industriale în timpul zilei şi 55 db pe timp de noapte. De precizat că, începând cu anul viitor, limitele maxime admise vor scădea cu aproximativ 5 db pentru fiecare tip de poluator fonic în parte.

Clădirile ar avea nevoie de certificate fonice

Casele ar trebui să fie vândute beneficiind şi de un certificat fonic, asemeni celui termic, devenit obligatoriu, crede Bogdan Lazarovici. "Mulţi cumpărători nu ştiu cât de zgomotoasă este zona în care urmează să se mute, descoperind lucruri neplăcute abia după câteva zile", precizează acesta.

O soluţie ar fi efectuarea unor măsurători de specialitate înainte de cumpărare, astfel încât viitorul proprietar să ştie dacă locuinţa este bine antifonată sau dacă necesită investiţii. Costul unor astfel de măsurători este cuprins între 100 de lei şi 1.000 de euro, în funcţie de complexitatea clădirii. 100 de lei costă cea mai ieftină măsurătoare de specialitate care are drept scop stabilirea gradului de poluare fonică a unei case

BUCUREŞTI

Zona Magheru, campioana decibelilor

În urma măsurătorilor efectuate în aproximativ 250 de puncte fixe din Bucureşti, a rezultat că cele mai zgomotoase zone ale Capitalei sunt cele care suportă un trafic rutier intens în mai toate momentele zilei. Dintre ele putem aminti Bulevardul Magheru (mai ales în zona Teatrului Nottara), zona Olteniţei, Bulevardul Ferdinand (zona Liceului "Iulia Hasdeu"), Bulevardul Ghencea şi Pantelimon (zona Morarilor).

La polul opus, unele dintre cele mai liniştite străzi din Bucureşti le putem găsi în spatele blocurilor din cartiere precum Drumul Taberei, Rahova, 1 Mai, Primăverii sau Giuleşti, străzi puţin tranzitate de autovehicule particulare sau de transport în comun.

Contrar aşteptărilor, cei mai mulţi cumpărători de case, fiind persoane tinere, aleg să se mute în zone caracterizate cu un nivel al zgomotului destul de ridicat. Motivul este unul simplu, susţin reprezentanţii Enviro Consult, anume faptul că aceste persoane doresc să aibă acees rapid la mijloacele de transport în comun, magazine sau locuri pentru petrecerea timpului liber.

Pe de altă parte, dacă vorbim de alte capitale europene, mai ales de cele nordice, aici lucrurile se schimbă, în sensul că cele mai vânate proprietăţi imobiliare sunt cele mai retrase, situate în zone liniştite, eventual aproape de parcuri sau de lacuri.

Ne puteți urmări și pe Google News