O companie de asigurări de călătorie din SUA, cunoscută sub numele de Berkshire Hathaway Travel Protection, a dezvăluit cele mai sigure zece orașe din lume, clasificate în funcție de o serie de categorii, inclusiv siguranța pentru femei și grupuri subreprezentate, cu adăugarea unui oraș din Marea Britanie, care ar putea surprinde pe mulți.
Raportul BHTP
Raportul anual "State of Travel Insurance Safest Destinations" este "unic prin capacitatea sa de a îmbina experiențele de primă mână ale respondenților sondajului cu surse terțe valoroase pentru a identifica lista sa anuală a celor mai sigure destinații", a declarat pentru Forbes Carol Mueller, vicepreședinte BHTP.
"Numai călătorilor care au fost efectiv în orașe li se permite să le clasifice în funcție de o varietate de măsuri de siguranță, folosind cunoștințele lor de primă mână ca etalon."
Raportul oferă informații cu privire la provocările și măsurile de precauție unice ale fiecărui oraș, inclusiv incendiile de vegetație din America și demonstrațiile politice din Spania, cum ar fi cele care afectează în prezent țara cu privire la turismul excesiv, astfel încât călătorii să poată lua decizii în cunoștință de cauză pentru a-și asigura siguranța.
În ultimii patru ani au avut loc schimbări notabile, susține Forbes, care reflectă "evoluția peisajului de călătorie". Anterior, țările scandinave și nord-europene dominau lista.
Veneția și Seul, pe ultimele locuri în top
Veneția a fost primul oraș care a intrat în top 10 general al celor mai sigure orașe.
Veneția a fost întotdeauna incredibil de sigură în comparație cu alte orașe turistice. Orașul din nord-estul Italiei este construit pe un grup de 126 de insule care sunt separate de întinderi de apă deschisă și de canale și legate între ele de peste 420 de poduri.
A fost descris de New York Times drept "fără îndoială, cel mai frumos oraș construit de om".
Cu toate acestea, orașul se confruntă cu provocări din cauza turismului excesiv, a poluării și a navelor de croazieră, care au fost interzise din centrul său în 2021.
De asemenea, a fost cotat pe locul al patrulea cel mai sigur pentru familii.
Seul s-a clasat pe locul nouă în topul general al celor mai sigure orașe.
Capitala și cel mai mare oraș al Coreei de Sud, populația sa a atins un vârf de peste 10 milioane în 2014, ajungând la 9,97 milioane în 2020. Orașul a trecut printr-o reconstrucție și urbanizare rapidă și semnificativă de la Războiul din Coreea din anii 1950.
În zona metropolitană Seul se află cinci situri UNESCO de patrimoniu mondial: Palatul Changdeok, Fortăreața Hwaseong, Altarul Jongmyo, Namhansanseong și Mormintele Regale ale dinastiei Joseon.
De asemenea, a fost evaluat ca fiind cel mai sigur pentru călătorii din generația millennial, cei cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, și, de asemenea, cel mai sigur pentru familii.
Londra, orașul surpriză din listă
Londra a fost clasată, poate surprinzător pentru unii din Marea Britanie, al optulea cel mai sigur oraș din lume.
Capitala atât a Angliei, cât și a Regatului Unit, orașul are o populație de aproximativ 8,8 milioane de locuitori, iar zona metropolitană extinsă este cea mai mare din Europa de Vest, cu 14,9 milioane de locuitori.
Nucleul său antic și centrul financiar au fost fondate de romani sub numele de „Londinium” și și-au păstrat granițele medievale. A crescut rapid în timpul secolului al XIX-lea, devenind cel mai mare oraș din lume la acea vreme.
De asemenea, s-a clasat pe locul șase pentru siguranța călătoriilor pentru femei, LGBTQ și BIPOC (negri, indigeni, persoane de culoare).
Capitala Danemarcei, Copenhaga, a ocupat locul șapte în lista celor mai sigure orașe.
Copenhaga este cel mai populat oraș din Danemarca, cu aproximativ 1,4 milioane de locuitori în zona urbană. Este situat pe insulele Zealand și Amager, fiind separat de Malmö, Suedia, prin strâmtoarea Øresund.
Inițial un sat de pescari viking, înființat în secolul al X-lea, a înflorit ca centru cultural și economic al Scandinaviei în timpul Renașterii. Astăzi, este centrul cultural, economic și politic al Danemarcei.
De asemenea, a fost evaluat ca fiind cel mai sigur pentru călătorii maturi și al doilea cel mai sigur pentru călătorii din generația millennial. De asemenea, s-a clasat pe locul trei în ceea ce privește siguranța pentru călătorii femei, LGBTQ și BIPOC.
Dubai și Amsterdam, locurile șase și cinci
Orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite a ocupat locul șase în clasamentul general al celor mai sigure orașe.
Este cel mai populat oraș din EAU și capitala Emiratului Dubai. Fondat inițial ca sat de pescari în anii 1800, a devenit un centru major pentru turism și lux la începutul secolului XXI.
Dubai are al doilea cel mai mare număr de hoteluri de cinci stele din lume și găzduiește cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, cu o înălțime de 828 de metri.
De asemenea, a fost evaluat ca fiind al treilea cel mai sigur pentru familii.
Capitala Olandei, Amsterdam, s-a clasat pe primul loc în top 5 cele mai sigure orașe.
Este denumită colocvial „Veneția Nordului” datorită numărului mare de canale și este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Ciclismul este esențial pentru caracterul său modern, cu numeroase piste și benzi pentru biciclete.
Printre principalele sale atracții se numără Casa Anne Frank, Muzeul Van Gogh și Piața Dam.
Locurile trei și patru, Sydney și Reykjavik
Sydney a obținut scoruri consistente în ceea ce privește siguranța, câștigând locul patru în clasamentul general.
Capitala statului New South Wales, Sydney este cel mai populat oraș din Australia.
Poreclele sale includ „Orașul de Smarald” și „Orașul Port”.
De asemenea, s-a clasat pe locul trei în topul celor mai sigure orașe pentru călătorii maturi. S-a clasat pe locul opt pentru siguranța călătoriilor pentru femei.
Reykjavik, capitala Islandei, s-a clasat pe locul trei în clasamentul general. A obținut scoruri excelente în ceea ce privește siguranța femeilor și a grupurilor subreprezentate, precum și în ceea ce privește riscul terorist. Este considerat printre cele mai curate, mai ecologice și mai sigure orașe din lume.
Primele două locuri ale clasamentului
Montreal a fost recunoscut mai presus de toate pentru siguranța transportului său, obținând cele mai mari scoruri în acest sens.
Montreal este al doilea oraș ca mărime din Canada și al zecelea ca mărime din America de Nord. Este centrat pe Insula Montreal și câteva insule periferice mai mici, inclusiv Île Bizard.
Franceza este limba oficială a orașului și este unul dintre cele mai bilingve orașe din Canada.
Cel mai sigur oraș din 2024, conform BHTP, a fost Honolulu din Hawaii. În ciuda vulnerabilității sale la dezastre naturale, „Chiar și cele mai scăzute scoruri ale orașului Honolulu sunt cele mai mari dintre toate destinațiile din acea categorie”, a declarat Mueller.
„Deși originea vulcanică a insulei și locația sa în Pacific o fac o țintă evidentă pentru o varietate de dezastre naturale, de la incendii de vegetație la taifunuri, călătorii chestionați percep Honolulu ca o destinație incredibil de sigură pentru vacanțele lor tropicale”, potrivit Express.