Cele mai scumpe licitaţii din lume. O banală cutie de carton intră în top
- Ionu ţ Fantaziu
- 10 iulie 2011, 14:03
Bogaţii lumii se îngrămădesc să liciteze sume cu cinci zerouri atunci când se scot la licitaţie obiecte celebre. Tablouri, diamante sau sticle cu băuturi rare şi foarte vechi, sunt câteva dintre ţintele pentru a îmbogăţi colecţiile miliardarilor. Printre acestea mai sunt şi lucruri ciudate, iar în topul celor mai scumpe achiziţii intră şi o banală cutie de carton.
1. 106,5 milioane de dolari. Pablo Picasso – "Frunze verzi şi bust". Câştigător în 2010: Roman Abramovic
Doar 8 minute i-au trebuit oligarhului rus Roman Abramovic ca să-şi adjudece tabloul lui Pablo Picasso, care se presupune că ar fi fost pictat într-o singură zi, în 1932. Opera este una dintre cele mai cunoscute din lume. Ca model, Picasso ar fi avut-o pe amanta sa, franţuzoaica Marie Therese Walter.
2. 44 milioane de dolari. Diamant. Câştigător în 2010: Laurence Graff
Dintre diamante, cele roz sunt cele mai rare şi mai scumpe din întreaga lume. Cumparat de miliardarul Laurence Graff printr-o licitaţie organizată de casa Sotheby, acest diamant este cunoscut datorită capacităţii sale impresionante de a dispersa lumina pe care o absoarbe. Forma sa este unică, de scut.
3. 16,7 milioane de dolari. Set de cădelniţe imperiale. Câştigător în 2011: Joseph Lau
Motivul pentru care acest set de cadelniţe a ajuns la o valoarea aşa de mare este faptul că au aparţinut împăratului Qialong din Hong Kong. Din câte se pare, împăratul a comandat special această lucrare în care să se ardă tămâia la palatul său. Până să ajungă la unul dintre cei mai bogaţi oameni din Hong Kong, a trecut prin mâinile mai multor oameni.
4. 10,3 milioane de dolari. "Păsările din America" – carte. Câştigător în 2010: Michael Tollemache
"Păsările din America", carte care îl are ca autor pe cercetăroul în ştiinţe naturale John James Audobon, este considerată prima din lume care a fost printată în serie. A apărut în 1830 în doar 119 copii. Are 100 cm lungime şi 67 lăţime. În carte se regăsesc ilustraţii ale păsărilor pe care Audubon le-a studiat.
5. 8,25 milioane de dolari. Mercedes Benz 540K din 1937. Câştigător în 2011: nu a dorit să-şi facă public numele
În prezent, în lume mai există doar trei maşini Mercedes Benz 540K produs în 1937. E dotată cu un motor în opt cilindri, are 180CP şi ajunge la 170 km/h. De asemenea, are transmisie 4x4 şi suspensii, ceea ce era o raritate în vremurile ]n care a ieşit pe piaţă.
6. 3, 9 milioane de dolari. Fotografie făcută de Cindy Sherman. Câştigător în 2011: Philippe Segalot
Fotografia denumită "Untiled#96" e cea mai scumpă care a fost vândută în lume pentru un motiv încă necunoscut. Poza întruchipează o tănără în haine portocalii stând pe o podea, privind în gol. Autorul ei, americanca Cindy Sherman este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi.
7. 2,88 milioane de dolari. Vostok 3KA 2 - Obiect din industria aerospaţială. Câştigător în 2011: Evgeny Yurch
Pe 12 aprilie s-au sărbătorit 50 de ani de la primul zbor în spaţiu. Însă, înainte ca Vostok 1 să fie trimis în spaţiu, o altă navă cu acelaşi nume, model 3KA2 a luat calea aerului într-o misiune experimentală. Artefactul navetei din urmă a fost cumpărat de către omul de afaceri rus Evgeny Iucenko şi a fost donat muzeului de ştiinţă din Rusia.
8. 190 de mii de dolari. Arman de Brignac Midas – sticlă de şampanie. Câştigător în 20011: Don Johnson
O sticlă de 30 de litri de şampanie, produsă de casa de vinuri Arman De Bregnac, este considerată una dintre cele mai mari din lume. În plus, cântăreşte 45 de kilograme, iar un detaliu deloc de neglijat este că e confecţionată din aur. La design au lucrat 8 artişti, iar numele sticlei i-a fost dat după personajul mitologic Midas. Câştigătorul, Don Johnosn, este unul dintre marii proprietari de casinourii în întreaga lume.
9. 185 mii de dolari. O cutie de carton – a aparţinut prinţului William şi lui Kate Midleton. Câştigător în 2011: Elisabeth Murdoch
Elisabeth Murdoch, fiica lui Rupert Murdoch, mogulul media, a licitat cu succes pentru o cutie de carton. Recipientul nu e unul oarecare, ar fi aparţinut prinţului William şi lui Kate Midleton. În această cutie, cei doi şi-ar fi ţinut fişa cu vaccinurile pe care le-au făcut în copilărie. Cu banii adunaţi în urma acestei licitaţii ar urma să se sponsorizeze campanii sociale în câteva ţări sărace.
10. 43 mii de dolari. Veuve Clicquot – cea mai veche sticlă de şampanie. Câştigător în 2011: restaurantul Buyan, Singapore
Spre deosebire de alte sticle rare de alcool, aceasta are şi o poveste interesantă. E veche de 200 de ani şi a fost găsită pe fundul mării, în apropierea unei epave scufundate lângă o insulele finalndeze. Patronul restaurantului din Singapore care a cumpărat şampania, Julia Shestyuk, spune că sticla va fi băută cu alţi patroni din industria alimentară, iar evenimentul îşi doreşte să promoveze istoria vinului.