Cele mai puternice ARMATE ale LUMII. Rusia este a doua putere militară, chiar şi fără arsenalul nuclear. România pe locul 56, peste Ungaria şi Bulgaria
- Dodo Romniceanu
- 10 octombrie 2015, 09:37
Statele Unite, Rusia şi China ocupă primele trei poziţii într-un clasament al marilor puteri militare ale lumii pentru anul în curs, publicat de siteul Global Firepower. România ocupă în acest an poziţia 56, peste Ungaria, Grecia sau Bulgaria, dar în urma Etiopiei.
Americanii s-au aflat şi anul trecut pe primul loc, factorul determinant al acestui clasament fiind fondurile alocate Apărării. Astfel, armata Statelor Unite are la dispoziţie o sumă aproape de zece ori mai mare decât cea alocată forţelor militare ale Federaţiei Ruse, chiar şi în condiţiile în care bugetul Pentagonului s-a redus la aproximativ 577 miliarde de dolari. În ce priveşte însă echipament militar, ruşii sunt peste ei la câteva capitole: au aproape de două ori mai multe tancuri, de trei ori mai multe tunuri şi lansatoare de rachete. Potenţialul nuclear al fiecărei ţări nu a fost luat în calcul în realizarea clasamentului cu pricina.
Următoarele locuri sunt deţinute de India, Marea Britanie, Franţa, Coreea de Sud şi Germania. Surprinzător, pe locul 9 este Japonia, o ţară a cărei Constituţie precizează că “poporul japonez renunţă pentru totdeauna la război” şi la “ameninţarea cu forţă sau utilizarea forţei că mijloc de rezolvare a disputerlor internaţionale”, scrie siteul stirileprotv.ro.
După Japonia urmează Turcia, Israel, Indonezia, Australia, Canada şi Taiwan. Criteriile folosite pentru alcătuirea clasamentului sunt complexe şi includ populaţia ţării, echipamentul militar aflat la dispoziţia acesteia, dar şi producţia de petrol, infrastructură rutieră, feroviară şi năvală sau situaţia finanţelor.
Clasamentul ia în considerare 126 de state din întreagă lume, iar România ocupă, în acest an, poziţia 56, peste Ungaria, Grecia sau Bulgaria, dar în urmă Belgiei, Bangladeshului sau Etiopiei. România e în scădere cu cinci locuri faţă de anul trecut şi asta în condiţiile în care bugetul alocat pentru Apărare a crescut semnificativ.