Cele mai murdare obiecte din casa ta. Au miliarde de microbi. La unele dintre ele nu ne-am fi gândit niciodată

Cele mai murdare obiecte din casa ta. Au miliarde de microbi. La unele dintre ele nu ne-am fi gândit niciodatăSursa foto: evz

Bureții de vase, prosoapele de bucătărie din material textil, dar și tocătoarele sunt pline de bacterii. Covorul, pernele, dar și periuța de dinți lăsată într-un pahar pe etajera din baie ne pot îmbolnăvi fără să ne dăm seama.

Unele obiecte pe care le folosim zilnic sunt pline de bacterii pe care nu le putem observa cu ochiul liber. La unele dintre ele nici nu ne-am fi putut gândit vreodată că ne pot îmbolnăvi.

Bureții de vase pot fi mai murdari decât vasul de toaletă. O echipă de cercetători a analizat 14 bureți de bucătărie și au făcut o descoperire șocantă. 45 de miliarde de microbi pe fiecare centimetru pătrat, potrivit unui studiu publicat în Nature. Bureţii sunt mai mereu uzi şi de aceea bacteriile se pot dezvolta uşor. Le place mediul umed. Un burete nu ar trebui folosit mai mult de trei zile.

Tocătorul, raiul bacteriilor

Tocătoarele de vase sunt şi ele un pericol. Este recomandat să le folosim pe cele din plastic pentru că sunt mai uşor de curăţat. În cazul celor din lemn bacteriile pot intra crăpături şi sunt foarte greu de eliminat. Nu folosiți același tocător pentru carnea crudă și legume. Experții spun că tocătoarele pe care tăiem carne trebuie sterilizate.

Și prosoapele de bucătărie sunt pline de microbi. Ştergem cu ele masa, apoi ne ştergem pe mâini şi aşa împrăştiem bacteriile. Ar fi bine să folosim prosoape de hârtie, sunt mult mai igienice.

 Schimbați pernele și protejați periuța de dinți

Pernele pe care dormim sunt şi ele un adevărat rai pentru bacterii. Chiar dacă le acoperim cu feţe de pernă, în timp ele devin foarte murdare chiar dacă nu ne dăm seama. Atrag toţi acarienii din jur. De aceea trebuie schimbate cam odată la un an.

Periuţele de dinţi, ţinute în baie pe etajeră ne pot îmbolnăvi şi ele. Bacteriile emanate din toaletă pot ajunge pe periuţă mai ales că în baie nu este spaţiu foarte mare. Este recomandat ca acestea să aibă un capac de protecţie sau să le ţinem într-un dulap.

Covorul este și el unul dintre cele mai murdare obiecte din casă. Adună pielea moartă cu care bacteriile se hrănesc. Potrivit estimărilor experților, peste 200.000 de bacterii trăiesc pe o suprafață de 2.5 centimetri pătrați. Cifra este de 700 de ori mai mare decât cea a bacteriilor care se găsesc pe capacul de la toaletă.

Curățenia e sfântă

Curățenia nu ne ajută doar la eliminarea multor bacterii, dar are efecte benefice și asupra psihicului. „Un mediu foarte curat în locuință e esențial pentru sănătatea membrilor familiei în timpul sezoanelor de gripă sau răceală, inclusiv în această pandemie. Curățenia te poate ajuta și să nu mai fi la fel de stresat și să îți îmbunătățească sănătatea psihică în această perioadă” , a declarat Mary Gagliardi, expert din cadrul Clorox, scrie The Healthy.

 

Ne puteți urmări și pe Google News