Paștele se apropie, iar gospodinele deja încep să se apuce de curățenie. Cu toate astea, medicii au declarat că oamenii trebuie să fie atenți și să respecte anumite reguli pentru a nu avea probleme de sănătate.
Medicii au oferit o serie de sfaturi gospodinelor care încep curățenia de Paște. Specialiștii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”din Iaşi au declarat că tinerii riscă să se intoxice accidental cu substanţe chimice în această perioadă.
Aceștia au mai spus că mulți părinți vin cu copiii la spital pentru că nu au fost atenți și au înghițit detergent lichid, diluant de vopsele, soluţii pentru curăţenie, sau chiar benzină. „Încep să apară accidentele generate de perioada în care toată lumea este ancorată în mai multe activităţi administrative şi cei mici sunt mai puţin supravegheaţi. Există şi cazuri care sunt mai greu de gestionat, chiar dacă este o cantitate de toxic mai mică”, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.
În ultimele zile au fost în medie 120 de prezentări în UPU din cauza curățeniei de Paște. Medicii au mai declarat că cele mai frecvente accidente casnice sunt căderile de pe scări sau scaune puse unul peste altul, tăierea în geamurile sparte din greșeală și intoxicarea cu substanțe de curățat gresia și faianța, potrivit A3.
Și o familie din Deva s-a confruntat cu mari probleme după ce au făcut curățenie de Paște. Doi soţi au aruncat din greşeală la gunoi un plic în care se aflau 2.300 de dolari, bani câştigaţi după ce femeia a muncit trei luni în străinătate. Ei nu au mai găsit banii și au cerut ajutorul poliției, dar fără rezultat.
Sfaturi pentru curățenia de Paște
Pentru a nu întâmpina probleme, specialiștii în curățenie recomandă principiul din interior în exterior. Verifică atent și cămara unde ții conservele. Eficientizarea spațiilor de depozitare este un pas important care contribuie substanțial la ordinea din casă. Nu uita să schimbi becurile arse și să le completezi pe cele lipsă.
În living, începe mereu prin a curăța temeinic canapeaua și fotoliile. Tapițeria trebuie curățată cu un burete înmuiat într-o soluție de apă și amoniac. Proporția este de o lingură de amoniac la un litru de apă. Ultima etapă este dedicată podelelor. Poți face un amestec din oțet alb și apă.