Cele mai mari amenințări teroriste din Europa. Războiul din Ucraina a afectat securitatea publică

Cele mai mari amenințări teroriste din Europa. Războiul din Ucraina a afectat securitatea publică Sursă foto: Dreamstime.com

Europol, agenţia de poliţie a UE, a prezentat raportul anual privind cele mai mari amenințări teroriste cu care s-a confruntat Europa în ultimele 12 luni. Războiul din Ucraina a afectat securitatea publică din statele europene.

Europol, agenţia de poliţie a Uniunii Europene, a prezentat miercuri, 14 iunie, la Haga, raportul anual privind cele mai mari amenințări teroriste cu care s-au confruntat statele europene în ultimele 12 luni. Reprezentanții Europol au transmis că pericolul de atacuri teroriste în Europa şi campaniile de dezinformare au rămas la un nivel ridicat în anul 2022. Raportul privind situația și tendințele terorismului arată că cea mai mare amenințare vine din partea grupurilor teroriste jihadiste.

De asemenea, specialiștii avertizează că activitățile teroriste ale extremișitilor de stânga și de dreapta ar putea să crească. În raportul Europol se precizează că războiul din Ucraina a fectat securitatea publică, mai ales, din cauza campaniilor de dezinformare organizate de grupări pro-ruse. De asemenea, aceste grupuri pot declanșa și alimenta violenţele teroriste şi extremiste. Agenția de poliție a constatat că invazia Rusiei în Ucraina a condus și la înmulțirea actelor de violență teroriste în primele luni ale anului trecut, mai ales, în sectorul extremei drepte.

Aproape 30 de atacuri teroriste au avut loc în 2022

Specialiștii Europol au observat utilizarea tot mai frecventă a armelor realizate cu ajutorul imprimantelor 3D în rândul extremiștilor de dreapta. De asemenea, în raportul TE-SAT se mai precizează că majoritatea celor 380 de suspecți pentru acte de terorism care au fost arestați în anul 2022 în UE aveau antecedente islamiste. Este important de precizat că pe parcursul anului 2022 au avut loc 28 de atacuri teroriste în UE, în urma cărora patru oameni au murit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Europol a transmis că două victime au fost înregistrate după atacuri islamiste, iar alte două după acţiuni ale extremei drepte. „Lupta împotriva terorismului rămâne o prioritate pentru Europol şi pentru UE”. Ea a apreciat că în prezent atacatorii izolaţi sunt totuşi cei mai periculoşi. Astfel de indivizi au comis majoritatea atacurilor de anul trecut”, a declarat șefa agenţiei de poliţie europene, Catherine De Bolle, informează Agerpres.