Cetățenii UE sunt în general mulțumiți de viața lor. Potrivit datelor Eurostat, nivelul de satisfacție al persoanelor cu vârste de 16 ani și peste este în medie de 7,3 din 10.
Care sunt cele mai fericite țări din Uniunea Europeană
Finlanda este pe primul loc cu 7,8, urmată de Belgia, Austria, România și Slovenia, toate cu 7,7.
Dar cele cu cele mai mici scoruri?
Bulgarii par a fi cei mai nefericiți cetățeni. Cu un scor de 5,9, se află la extremitatea inferioară a casamentului.
Danemarca (de la 8,0 la 7,5) și Suedia (de la 7,9 la 7,5) sunt țările în care nivelurile de satisfacție au scăzut cel mai mult în ultimul deceniu.
În timp ce țările care au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale satisfacției de viață sunt Cipru (de la 6,2 la 7,5), Bulgaria (de la 4,8 la 5,9), Estonia (de la 6,5 la 7, 2), Slovenia (de la 7,0 la 7,7) și Grecia (de la 6,2 la 6,9).
„8+1” criterii pentru a defini calitatea vieții
În acest sondaj, oamenilor li s-a cerut să-și evalueze nivelul de satisfacție a vieții cu un punctaj de la 0 la 10.
Recent, Comisia a identificat „8+1” criterii pentru a defini calitatea vieții: condițiile materiale, cantitatea și calitatea locurilor de muncă, sănătatea, educația, timpul liber și interacțiunile sociale, securitatea economică și fizică, guvernanța și principiile fundamentale ale drepturilor, mediul de viață și, în final, experiența complexivă de viaţă a persoanei.
Românii sunt fericiți, dar trăiesc mai puțin
Pe de altă parte, Eurostat arăta, la începutul anului, că România se clasează la coada clasamentului când vine vorba de speranța de viață. Astfel, media de vârstă până la care trăiesc românii este de doar 76,6 ani. Mai mult, România e depășită la aceste capitol doar de Letonia, cu o medie de 75,9 ani, și de Bulgaria, cu 75,8 ani. Spaniaeste țara din Uniunea Europeană unde oamenii trăiesc cel mai mult, atingând vârsta medie de 84 de ani și depășind media comunitară de 81,5 ani. Imediat după în clasament urmează Italia, unde se trăiește, în medie, 83,8 ani, şi Malta, 83,6 ani. (Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMANIA)