Întărirea imunității devine o necesitate mai ales în perioadele de tranziție de la un anotimp la altul și oricând suntem afectați de stres, oboseală, suprasolicitare fizică și psihică.
Există numeroase soluții pentru creșterea rezistenței sistemului imunitar. Află în continuare cele mai bune trucuri pentru întărirea imunității.
Dar ce este imunitatea?
Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor, fungilor, toxinelor și altor factori nocivi astfel încât să se mențină sănătos. Imunitatea poate fi: înnăscută – cea pe care o moștenim și asupra căreia nu putem interveni și dobândită – cea care se formează de-a lungul vieții, pe măsură ce organismul intră în contact cu agenți patogeni, alergeni, toxine. Acest tip de imunitate dobândită poate fi protejată și întărită prin diverse mijloace naturale (un stil de viață sănătos, alimentație naturală, mișcare, remedii naturale, odihnă).
Un alt tip de imunitate dobândită este cea obținută prin vaccinare. Vaccinul conține antigene, substanțe care determină producerea de anticorpi care rămân în memoria sistemului imunitar, iar la nevoie să recunoască un virus și să îl anihileze, fără să declanșeze afecțiune în sine. Spre exemplu, vaccinul ROR conține tulpini ale virusurilor care provoacă rujeola, oreionul si rubeola. Odată inoculat în organism, acesta produce anticorpi față de virusurile respective. Dar vaccinurile sunt rezervate doar câtorva boli ale copilăriei.
Există sute de virusuri care cauzează răceli, bacterii care cauzează infecții respiratorii, infecții digestive... Sistemul imunitar trebuie să lupte împotriva acestora, iar cel mai bun ajutor pe care i-l poți da este să ai un stil de viață sănătos
Protejează-ți flora intestinală
O imunitate puternică pornește de la o floră intestinală sănătoasă. Peste 70% din sistemul nostru imunitar se găsește la nivelul intestinului. Astfel, intestinul reprezintă prima barieră de apărare a organismului împotriva virusurilor, bacteriilor și altor agenți patogeni.
Flora intestinală (microbiota) este alcătuită din miliarde de bacterii: unele benefice, numite probiotice, și altele mai puțin benefice. Important este ca între bacteriile intestinale să existe un echilibru care să asigure funcționarea optimă a imunității.
Alimentația este un factor primordial pentru echilibrul florei intestinale. În acest scop, nutriționiștii recomandă următoarele alimente bogate în probiotice și prebiotice: iaurt natural, sana, kefir, varză proaspătă și murată, broccoli, conopidă, legume cu frunze verzi, sparanghel, andive, semințe de in, ceapa, praz, mere. Probioticele și prebioticele pot fi asimilate și sub formă de suplimente nutritive.
Fă-ți plinul de vitamine si minerale
Sistemul imunitar are în componență și anumite globule albe, numite limfocite, cu rol esențial în apărarea organismului de infecții și alte boli. Pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în manieră optimă este important să avem o alimentație bogată în vitamine și minerale cu efect antioxidant. Antioxidanții activează producția de limfocite B, limfocite T și celule macrofage, care intră în luptă cu virusurile și bacteriile ce intră în contact cu organismul.
Cele mai importante vitamine și minerale antioxidante sunt: vitamina C, vitamina A, vitamina E, zincul, magneziul, seleniul. Iată de unde pot fi luate toate acestea.
Surse naturale de vitamina C: citrice, fructe de pădure, rodii, kiwi, varză, ardei gras, roșii, pătrunjel, ruccola.
Surse naturale de betacaronten, precursor al vitaminei A: morcovi, sfecla rosie, cartof dulce, dovleac, spanac.
Surse naturale de vitamina E: nuci, migdale, semințe de dovleac, de floarea-soarelui, uleiuri vegetale presate la rece.
Surse naturale de zinc: pește, fructe de mare, ouă, lactate, carne.
Surse naturale de magneziu: germeni de grâu, orz, ovăz, fructe uscate, nuci, migdale, caju, mazăre, fasole uscată, linte, năut.
Surse naturale de seleniu: o singură nucă de Brazilia este suficientă pentru a asigura unui adult doza zilnică recomandată de seleniu.
Să nu uităm că o vitamină importantă pentru imunitate este vitamina D. Numită și vitamina soarelui, vitamina D este singura vitamină care se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete. Numai că în sezonul rece nu beneficiem de suficientă lumină solară pentru a produce vitamina D. Așa că trebuie să ne bazăm pe surse alimentare (pește gras, lactate, unt, ouă, ciuperci) și suplimente alimentare.
Apelează la remedii naturale
Pentru creșterea rezistenței organismului față de diferite infecții virale sau bacteriene pot fi folosite remedii pe bază de echinacea, chimen negru, rhodiola, ulei de pește, produse apicole, preparate homeopatice.
Ține stresul sub control
Stresul activează producerea a doi hormoni – adrenalina si cortizolul – numiți și „hormoni de stres”. Dacă stresul este cauzat de un pericol iminent, cei doi hormoni sunt folositori, pentru că generează reacția de apărare „luptă sau fugi”. Dar când stresul este cronic, de lungă durată, se secretă mai ales cortizol, care subminează activitatea sistemului imunitar. Preocupat să facă față stresului, organismul „uită” de imunitate și astfel rămânem descoperiți în fața răcelilor, gripelor și a tot felul de boli. Așa că ia atitudine fermă împotriva stresului. Clarifică-ți foarte bine motivul de stres si începe să cauți soluții pentru a-l rezolva.
Împrietenește-te cu mișcarea
Activitatea fizică nu doar că te ajută să reduci stresul, să-ți limpezești gândurile, dar îți dă un boost de energie benefică inclusiv pentru sistemul imunitar. De ce? Pentru că atunci când faci mișcare, corpul secretă endorfine, hormonii stării de bine și bunei dispoziții. Chiar și simplul mers pe jos, cel puțin 30 de minute pe zi, mersul pe bicicletă sau activități mai puțin solicitante fizic (yoga, tai chi, pilates) sunt benefice și recomandate.
Rezervă-ți suficient timp pentru somn și odihnă
Oboseala și lipsa de somn își pun amprenta asupra funcționării sistemului imunitar. Dacă nu dormi și nu te odihnești suficient ești în pericol să rămâi fără arme de apărare împotriva infecțiilor. Globulele albe se regenerează în timpul somnului, mai ales în primele două ore dinaintea miezului nopții. Obișnuiește-te să mergi devreme la culcare, pentru că indiferent dacă vei dormi mai mult dimineața, nu reușești să recuperezi beneficiile somnului din prima parte a nopții.