Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele mai bune „dulciuri” pentru sănătatea celulei nervoase, dar și care este legătura dintre anumite alimente și creier.
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele mai bune „dulciuri” pentru sănătatea celulei nervoase și care sunt alimentele bune pentru creier. Cea mai bună ciocolată neagră care aduce beneficii pentru sănătate este cea care conține peste 80% cacao, însă specialiștii spun că se acceptă și cantitatea minimă de 70%, care oferă ciocolatei un gust un pic mai dulce.
„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale.
Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.
Cea mai bună ciocolată pentru creier
Medicul a mai declarat că doar ciocolata neagră sau amăruie este bună pentru creier. Ciocolată amăruie este făcută din unt de cacao pur, care conține mai mulți antioxidanți fenolici decât majoritatea alimentelor. Vlad Ciurea a mai mărturisit că unele dulciuri din comerț, în special cele cu arome, sunt foarte toxice pentru sănătate și că trebuie evitate. El le-a recomandat românilor să citească ingredientele produsului înainte să-l cumpere.
Mai mult, medicul a declarat că moderația este cheia.
„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, explică Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea.