Produsele de top, disponibile şi la noi, te feresc de ultravioletele de tip A şi B în egală măsură.
Cremele solare trebuie să te protejeze şi de razele ultraviolete de tip A (UVA) şi de cele de tip B (UVB), deoarece ambele pot cauza cancer de piele, susţin medicii dermatologi. Produsele moderne conţin fibre solare minerale sau organice şi se întind uniform pe piele.
Cremele de protecţie solară se aplică înainte cu 20 de minute de expunerea la soare. Produsele trebuie folosite şi dacă stai sub umbrelă.
Nici ochii nu trebuie neglijaţi, deoarece pot apărea tulburări de vedere, iritaţii sau înroşiri. Creme de protecţie, în funcţie de ten
Atunci când cumperi un produs pentru protecţie solară, trebuie să fii atent ca acesta să te apere de ultravioletele A şi B.
„Cu puţin timp în urmă, se ştia că doar ultravioletele B cauzează cancer de piele, în timp ce despre UVA se ştia că îmbătrânesc pielea. De aceea, multă vreme, cremele ne protejau numai de UVB. S-a demonstrat însă că şi UVA distrug ADN-ul celular şi au un rol direct în producerea cancerului de piele“, explică Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Specialiştii te sfătuiesc să alegi produsele pe care scrie că protejează de ambele tipuri de ultraviolete.
Produsele noi conţin fibre solare minerale sau organice, care opresc mai bine radiaţiile decât filtrele chimice. În plus, produsele moderne de protecţie solară se întind mai bine pe piele, iar eficacitatea este mai mare, pentru că nu rămân porţiuni neprotejate.
„Există produse special destinate tenului uscat, pielii grase cu tendinţă la acnee, pielii intolerante sau sensibile. De asemenea, mai sunt creme pentru diverse zone ale corpului, dar şi stickuri pentru zone sensibile, precum buzele, nasul sau urechile. Pentru copii, cel mai bine ar fi să foloseşti produsele sub formă de spray sau lapte, pentru că ei sunt mai agitaţi şi nu au răbdare să fie daţi cu cremă“, mai spune Oana Clătici.
Cele mai recomandate produse sunt dermato-cosmeticele, pe care le puteţi găsi în farmacii. Umbrelele de soare nu protejează suficient
În primele zile de expunere la soare, foloseşte cremă de protecţie cu SPF (factor de protecţie solară) de minimum 50. După trei zile, poţi folosi un factor mai mic, cum ar fi 20.
De asemenea, produsele trebuie să fie rezistente la apă. Acestea se folosesc cu 20 de minute înainte de a sta la plajă, iar pe urmă, după 4-5 ore.
Cremele trebuie aplicate şi dacă stai sub umbrelă, deoarece aceasta te protejează de radiaţia perpendiculară, dar nu şi de cea care se reflectă de pe nisip, susţin dermatologii.
Printre produsele cele mai bune care protejează şi împotriva UVA, şi contra UVB, care se găsesc în farmacii, se numără cele de la Vichy, Roche Posay, Avène şi Bioderma. Cele mai predispuse la arsuri sunt persoanele cu pielea albă, cu ochii deschişi la culoare şi cu părul blond sau roşcat. Poartă ochelari de soare cu lentile cenuşii
Supraexpunerea la razele solare a fost asociată cu mai multe probleme oculare, precum cataracte, conjunctivite, inflamaţii ale corneei, susţin experţii de la American Optometric Association (AOA). Acestea pot cauza tulburări de vedere, iritaţii, înroşirea ochilor, lăcrimare, pierderea temporară a vederii şi uneori chiar orbire.
Cei mai expuşi sunt copiii şi tinerii, deoarece ei petrec mai mult timp în soare, iar cristalinul lor este mai transparent decât al adulţilor, ceea ce face ca la retină să ajungă mai multă lumină nocivă.
Medicii te sfătuiesc să cumperi ochelari care blochează 99% din UVA şi UVB şi care au lentilele cenuşii. REGLEMENTARE ÎN SUA Protecţie solară, clasificată pe stele
În SUA, cremele pentru protecţia solară ar putea fi clasificate pe stele din această vară, potrivit unei propuneri lansate de Food and Drug Administration (FDA). O stea înseamnă că produsul are protecţie slabă împotriva ultravioletelor. Două stele înseamnă protecţie medie, trei stele, protecţie ridicată, iar patru stele, protecţie înaltă. Dacă produsul nu are minimum o stea, înseamnă că nu are protecţie UV. „FDA obligă producătorii de cosmetice cu protecţie solară să inscripţioneze şi un mesaj educativ: «Expunerea la ultraviolete creşte riscul de cancer de piele, duce la îmbătrânirea prematură a pielii şi la alte modificări ale acesteia. Este important să scădeţi expunerea la UV, limitând timpul petrecut la soare sau lumina artificială de bronzare, purtând haine de protecţie şi folosind creme antiarsură solar㻓, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog.