Cele mai atractive orașe din țară. Centrul României, pe lista preferințelor
- Mădălina Sfrijan
- 26 septembrie 2024, 16:11
Românii se arată încântați de orașele din centrul țării. Un studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV) arată că Brașovul și Clujul se află în topul preferințelor cetățenilor. Totodată, Oradea ocupă un loc important în clasamentul celor mai atractive orașe din țara noastră.
Orașe atractive din România
Indexul de Atractivitate Urbană a adus în prim plan percepțiile percepțiile rezidenților și non-rezidenților privind cele 41 de municipii. Studiul are la bază două aspecte importante: intenția de mutare și percepția calității vieții în orașe.
Cei doi indicatori au fost măsurați prin prisma unei cercetări online. Aceasta a fost realizată de AHA Moments în intervalul aprilie-mai 2024. Astfel 1.200 de respondenți au fost intervievați legat de aceste aspecte, conform monitorulcj.ro.
Brașovul, loc fruntaș în topul preferințelor
Indexul de Atractivitate Urbană a fost realizat ca o continuare a celui de Performanță urbană, care a fost lansat de IOV în luna iunie. Datele culese au arătat că Brașovul se poziționează pe primul loc în clasament.
Municipiul din inima Transilvaniei a obținut scoruri mari la ambele secțiuni. De asemenea, alte două orașe din centrul țării se numără printre cele mai atractive. Este vorba despre Cluj Napoca, care se clasează pe locul al doilea si de Sibiu, care ocupă poziția a patra.
Cele mai atractive orașe din România
Locul trei este ocupat de Oradea, în timp ce Timișoara se poziționează pe locul cinci. Acesta este urmat de municipiul Constanța șj de București, orașe situate pe pozițiile șase și șapte.
Totodată, Iașiul a obținut scoruri care l-au plasat pe poziția a opta în clasament. Alba Iulia ocupă locul nouă în topul preferințelor românilor intervievați, în timp ce Piatra Neamț se află pe locul 10, arată realizatorii studiului.
„Cei doi indicatori principali analizați sunt: orașul ca loc dezirabil pentru mutat, care reflectă percepțiile subiective și emoționale ale oamenilor și calitatea vieții orașului”, potrivit reprezentanților Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV).
Pentru a culege datele, realizatorii studiului au ținut cont de opiniile rezidenților, cât și de cele ale non-rezidenților.