Cele mai ascunse SECRETE ale judecătorilor și procurorilor la mâna lui Prună

Cele mai ascunse SECRETE ale judecătorilor și procurorilor la mâna lui Prună

Proiectul de hotărâre privind SIPA va fi propus spre adoptare înainte ca actualul Guvern să îşi încheie mandatul, a anunţat marţi ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Voi face ceva înainte să îmi închei mandatul. ( ...) Voi propune spre adoptare hotărârea pe care am pus-o în dezbatere publică înainte ca acest Guvern să îşi încheie mandatul", a spus Prună, răspunzând unei întrebări, într-o conferinţă de presă comună cu vicepremierul Vasile Dîncu, la sediul MDRAP.

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect dfe hotărâre de guvern care să reglementeze preluarea arhivei fostului serviciu secret al Justiţiei. Momentan, arhiva se află sub sigiliu, din lipsă de reglementare. După cercetare şi triere, dosarele vor ajunge la Administraţia Penitenciarelor, la Arhivele Naţionale sau vor fi distruse.

Ministerul Justiţiei arată, în Nota de fundamentare a proiectului, că arhiva SIPA (celebrul fost seriviciu secret al Justiţiei) a rămas sub lacăt după desfiinţarea prin lege a serviciului, în 2006. Actul care a dizolvat SIPA prevedea şi crearea unei comisii care să catalogheze dosarele din arhivă pe categorii şi predarea lor către alte instituţii, însă comisia nu şi-a îndeplinit obiectivul.

Situaţia durează de 10 ani. Ministerul propune acum crearea unei noi comisii care să ducă la îndeplinire predarea arhivelor SIPA. În funcie de clasificarea documentelor, acestea vor fi predate către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (dosarele de personal ale foștilor angajați ai SIPA), Arhivele Naţionale (documente cu valoare istorică), respectiv către structura de securitate a Ministerului Justiţiei (documentele care trebuie distruse).

De asemenea, o dată cu catalogarea documentelor, instanţele de judecată vor putea avea acces la ele, în măsura în care pot ajuta la îndeplinirea actului de justiţie.