Cele face internetul tinerilor din România?

Cele face internetul tinerilor din România?

Un studiu realizat de Ministerul Muncii din România, prin Departamentul pentru Dialog Social, arată că tinerii care stau mai mult pe internet îşi doresc să plece cât mai repede din România!

Studiul a fost făcut pe  tinerii cu vârsta între 15 şi 29 de ani, iar cei cu vîrst emai mici şi cei care petrec mai mult timp pe internet îşi doresc să plece.

Printre factorii care caracterizează persoana emigrantului, cu un nivel acceptabil de semnificație este vârsta. „O persoană cu vârstă mică este mult mai probabil să aibă intenția de a emigra. Alți factori  emografici, precum genul afectează semnificativ decizia privind migrația: băieții au mai mult decât fetele dorința de a emigra. Mediul de rezidență nu are o influență semnificativă asupra acestei decizii. Dintre variabilele specifice capitalului uman al tânărului român, se remarcă faptul că educația nu are un impact semnificativ asupra deciziei de a emigra, și nici experiența voluntariat”, se arată în studiu.

 Pe de altă parte, numărul de ore petrecute la internet zilnic are o influență puternică asupra variabilei dependente. Conform studiului: „Cu cât se petrec mai multe ore, cu atât crește probabilitatea intenției de emigrare. Internetul este utilizat, între altele, și ca mijloc de comunicare si de socializare, deci este posibil ca tinerii să comunice cu persoane din afara țării (rude, prieteni), ceea ce ar explica influența acestui factor.

România are o rată a ocupării tinerilor (grupa de vârstă 15-24 de ani) care este printre cele mai scăzute din UE – de numai 23,5%. Rata tinerilor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială (nu doar a celor care lucrează) și care este de 47,5% (Eurostat, 2013), ceea ce ne plasează alături de Bulgaria (48,1%) și Grecia (48,6%), și ele cu rate foarte înalte rate de sărăcie în rândul tinerilor.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Pro Juvenes, parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri, Ministerul Muncii fiind iniţiatorul.