Cele 7 minuni de pe lista ambasadorului Michael Guest

Cele 7 minuni de pe lista ambasadorului Michael Guest

Fostul reprezentant al SUA la Bucuresti a fost impresionat de imaginea lui Iisus in costum popular romanesc, zugravita in Biserica Densus.

Michael Guest, ambasadorul SUA la Bucuresti in perioada 2001-2004, este unul dintre diplomatii straini care au aratat un interes sincer pentru valorile istorice si culturale ale Romaniei.

Astfel, in 2002, la initiativa lui Guest, care a solicitat fonduri de la Washington, Ambasada SUA a donat 20.000 de dolari pentru restaurarea Bisericii din Densus.

In acest context, i-am solicitat diplomatului american un interviu legat de campania „Cele 7 minuni ale Romaniei”. Fostul ambasador este acum decan al Facultatii de Leadership si Management din cadrul Foreign Service Institute - principala institutie de training pentru Corpul Diplomatic american.

EVZ: Ce parere aveti despre demersuri cum este cel al „Evenimentului zilei”? Michael Guest: Intotdeauna imi face placere sa citesc opinii despre locuri pe care le-am vazut si locuri despre care altii cred ca merita sa fie vizitate. Sper sa aflu rezultatele finale ale votului organizat de voi, odata ce este gata.

Care sunt motivele pentru care ati ales Biserica din Densus pentru donatia pe care ati facut-o?Am vizitat Densusul in timp ce ma intorceam cu masina de la Arad la Bucuresti. Citisem ca este cea mai veche biserica romaneasca de piatra, asa ca am dorit sa opresc sa o vad. Am ajuns fara vreo instiintare prealabila, asa ca preotul bisericii a fost surprins, dar a fost foarte ospitalier.

El si fiul sau, care vorbea engleza, mi-au aratat incredibilele fresce care fusesera innegrite de-a lungul secolelor de lumanarile aprinse de credinciosi. Am simtit, instinctiv, ca Densusul este o adevarata comoara si am inceput sa caut modalitati de a ajuta la restaurarea sa.

Ce v-a impresionat cel mai mult cand ati vizitat biserica? Imi amintesc ca am fost intrigat de o imagine a lui Iisus imbracat in costum popular romanesc. Am fost, de asemenea, fascinat de un altar care contine pietre recuperate din ruinele romane din apropiere.

Imaginile din partea de sus a bisericii erau atat de innegrite incat nu le-am putut vedea deloc. A fost o mare bucurie sa le vad frumusetea scoasa la lumina, cam dupa vreo doi ani, dupa ce curatirea si restaurarea au fost gata.

Daca ar fi sa votati in campania noastra, care ar fi cele sapte minuni ale Romaniei pe care le-ati indica?Sunt atat de multe minuni ale naturii in Romania, dar inteleg ca aceasta campanie se concentreaza pe siturile culturale si istorice. Evident, as include Densusul pe lista.

As include, de asemenea, bisericile fortificate sasesti, manastirile pictate din Moldova si bisericile de lemn din Maramures. Ar fi greu sa remarc cate un singur obiectiv din fiecare categorie, dar am amintiri deosebit de placute de la Apold, Moldovita si, respectiv, Surdesti.

Castelul Peles ar intra pe lista mea, de asemenea: este cu adevarat o realizare incredibila de arhitectura si mestesug. Ultimele doua alegeri s-ar putea sa va surprinda. Imi place foarte mult Palatul Culturii din Targu-Mures - este uimitor cat de putina lume realizeaza ca in Romania exista o asemenea capodopera a arhitecturii art nouveau.

Si, desigur, as include Capul Dolosman - o colectie uimitoare de comori arheologice ale istoriei greco-romane. Pozitionarea geografica - inaltate deasupra Lacului Razim - transforma ruinele intr-un memento impresionant privitor la tumulturile istoriei prin care Romania a trecut.

Daca ar fi sa veniti in Romania pentru o vacanta, care ar fi primele locuri pe care le-ati vizita?Stiu ca mi-as face un drum pana la Sibiu, sunt mandru sa-l numar pe primarul Johannis printre prietenii mei, si chiar as vrea sa vad munca pe care facut-o pentru restaurarea orasului in vederea sarbatorilor culturale europene din acest an.

Sunt sigur ca as vizita si Clujul, pentru a-mi vizita prietenii de acolo si pentru a ma bucura de orasul remercabil. Sper doar ca, atunci cand ma voi intoarce, sa am suficient timp pentru a vizita toate persoanele si locurile deosebite care m-au facut sa iubesc Romania atat de mult.

Cititi si:

Biserica Densus, un templu romanesc

Miracolul din burta muntelui

Cuibul de vulturi al Corvinilor

Capitala-minune a Europei

Veselie mare la cimitir

Mostenire dacica

Cetatea care traieste si azi

Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu

Peles, blazonul regal al Romaniei

Cititorii propun alte posibile "minuni"

Casa Poporului, "vedeta" controversata Crucea si spada sasilor Mogosoaia, palatul domnesc

Manastire 'nalta, cum n-a mai fost alta

Pe aici nu se trece decat cu piosenie

Cursa pentru voturi

Mii de cititori voteaza minunile Romaniei

Vor o minune in ograda lor

Hurez, mostenirea lui Brancoveanu

Muntele facut in calea apelor

Bisericile pictate din nordul Moldovei

Castelul Bran, vandut de Dracula

Orasele din tara au intrat in febra minunilor

Ne puteți urmări și pe Google News