Celălalt Eminescu, prezentat de o scriitoare de 22 de ani

Celălalt Eminescu, prezentat de o scriitoare de 22 de ani

Programa şcolară abundă de opere ale scriitorului Eminescu, dar opiniile sale politice, rămase posterităţii graţie hârtiei manuscriselor şi a paginilor de ziar, sunt mult mai puţin cunoscute.

Miruna Lepuş este o tânără îndrăzneaţă care a avut interesul de a cerceta ideologul din spatele poetului. Şi, mai mult, a avut curajul ca, la numai 22 de ani, să-l prezinte pe Eminescu al ei.

"Despre Eminescu şi ce am învăţat descoperindu-l", cartea lansată ieri, cu o zi înaintea sărbătoririi a 159 de ani de la naşterea poetului naţional, este o sinteză echilibrată de documente şi consideraţii despre gândirea politică eminesciană. Sau un "conspect", aşa cum socoteşte lucrarea criticul Barbu Cioculescu, prezent la lansarea de la librăria Mihail Sadoveanu.

Lansare cu 50 de persoane

Într-un spaţiu de 100 de metri pătraţi, era loc şi pentru mai mult de 40-50 de persoane, atâtea cât au fost prezente la eveniment. Majoritatea în vârstă, dar se puteau zări şi câteva figuri tinere.

"Un foarte bătrân cititor al lui Eminescu va comenta un tânăr cititor al lui Eminescu", a spus Cioculescu, înainte de a vorbi despre marele trecut şi decadentul prezent, cu aerul unui om dezamăgit de tineretul de astăzi. Totuşi, puţine idei în discursul de minute bune al criticului, ceea ce demonstrează că aceia care se autoinclud în "bătrâna generaţie ce o culturalizează pe cea tânără" trebuie, mai întâi, să renunţe la comoda frustrare în favoarea unui mesaj clar.

După lansare, am reuşit să dialoghez câteva minute cu autoarea, o persoană slăbuţă şi înaltă, cu ochi negri, scânteietori şi inteligenţi şi cu obraji roşii de om emoţionat. "Am simţit că trebuie să scriu această carte anul trecut, când am văzut cât de puţin mediatizată a fost aniversarea poetului", spune Miruna, care are încredere că nici chiar astăzi nu este prea târziu pentru ca politicienii să adopte multe dintre ideile lui Eminescu.

"Cele scrise de el, în secolul XIX, au 100% acoperire economică chiar şi astăzi", crede autoarea, absolventă a Academiei de Studii Economice şi masterandă a Facultăţii de Litere.

Eminescu şi mişcarea legionară

Eminescu era cunoscut ca un intelectual cu un puternic spirit naţionalist. Apropierea de A.C Cuza, cel care avea să înfiinţeze, în 1923, Liga Apărării Naţional Creştine, avea să ducă la publicarea unor eseuri politice ale poetului în perioada de avânt legionar, cea interbelică.

Istoricul Ion Moţa spune, că înaintea Mişcării Legionare, Eminescu a fost primul care a atenţionat că poporul român riscă să îşi piardă identitatea, o dată cu invazia de străini. De aici şi acuzaţiile de anti-semitism la adresa lui Eminescu. "El era deranjat de numărul mare de străini din ţară, iar evreii reprezentau 10% din populaţie. În oraşe ca Iaşi, procentul era mult mai mare. Nu se poate vorbi, totuşi, de anti-semitism la Eminescu", lămureşte Lepuş.

Alte capitole ale cărţii urmăresc imaginea eminesciană a libertăţii, egalităţii, religiei sau presei. Legăturile intelectualului cu oamenii politici ai vremii sunt simplu, scurt şi obiectiv prezentate în partea de final a lucrării.

"Am învăţat că cea mai cunoscută biografia a lui Eminescu (n.r. Viaţa lui Mihai Eminescu, de George Călinescu) nu este şi cea adevărată" - Miruna Lepuş.

Evenimente majore dedicate lui Eminescu la 15 ianuarie 2009

  • ora 14, Bucureşti. Muzeul Naţional al Literaturii Române. Dezbaterea "Eminescu - O altă citire"
  • ora 10, Botoşani. Prezentarea ediţiei bibliofile Eminescu - Opere Politice
  • ora 10, Bucureşti. Lansarea volumelor 15-20 din seria Manuscriselor facsimilatea ale lui Eminescu în Aula Academiei Române
  • ora 17, Bucureşti. Expoziţie de pictură şi grafică la Centrul Naţional "Tinerimea Română"

Citiţi şi: Şi Eminescu a plecat în Spania

Caricaturile lui Eminescu

Ne puteți urmări și pe Google News