Cel puţin 25 de oameni au fost ucși de fulgere sau de alunecările de teren din Bangladesh, iar milioane de persoane au rămas izolate sau fără adăpost în regiunile joase din nord-estul țării, în urma celor mai grave inundaţii musonice din istoria recentă a ţării.
În statul vecin, Assam, din India, alte 17 persoane au murit din cauza inundaţiilor, au declarat duminică reprezentanţi din poliţie, citați de Reuters, preluată de Agerpres.
Cursurile de apă din Bangladesh s-au umflat foarte mult, ajungând la niveluri periculoase. Iar scurgerile abundente de pe versanţii indieni au înrăutăţit situaţia, a explicat Arifuzzaman Bhuiyan, director al Centrului de prognoză şi avertizare la inundaţii.
Poliţişti şi militari au fost trimiși în mai multe zone ale Bangladeshului pentru a ajuta la operaţiunile de căutare şi salvare.
Până acum, circa 105.000 de locuitori au fost evacuaţi, dar poliţiștii estimează că peste patru milioane de persoane sunt în continuare izolate.
Potrivit informațiilor furnizate de autorităţile regionale, aproximativ 3,1 milioane de persoane au fost strămutate, dintre care cel puțin 200.000 au fost cazate în adăposturi temporare, improvizate pe terasamente înălţate sau în zone înalte în mod natural.
Cele două țări asiatice, Bangladesh şi India, s-au confruntat în ultimii ani cu o intensificare a fenomenelor meteorologice extreme, care au provocat pagube pe scară largă, precum și decese.
Problemele generate de climă sunt tot mai mari
Dar Bangladesh și India nu sunt singurele țări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme. Recent, furtunile și inundațiile au produs 128 de victime în Brazilia. Ploile abundente au lovit zona Pernambuco, unde a produs alunecări de teren care au distrus locuințele din cartierele sărace şi pe cele construite pe dealuri, predispuse la alunecări.
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a survolat zona afectată a capitalei Pernambuco, Recife, și Jaboatao dos Guararapes. El a declarat că Brazilia s-a confruntat recent cu astfel de dezastre și în munții de deasupra Rio de Janeiro, în statele Bahia de sud și Minas Gerais.
Autorităţile au deblocat ajutoare financiare pentru familiile aflate în situaţie de urgenţă. Peste 9.000 de persoane din regiunea Recife şi-au pierdut locuinţele şi au fost cazate în adăposturi după catastrofa produsă la sfârşitul lunii mai. Iar o tragedie similară s-a soldat cu 233 de morţi în Petropolis, lângă Rio de Janeiro (sud-est), în luna februarie.