Cel mai vechi mesaj găsit într-o sticlă. Autentificat din 1886

Cel mai vechi mesaj găsit într-o sticlă. Autentificat din 1886 sursa foto. EVZ

A fost descoperit cel mai vechi mesaj în sticlă. Asemenea mesaje erau des întâlnite în trecut, atunci când marinari izolați pe insule pustii cereau ajutor, dar cei care mai foloseau astfel de mesaje erau și îndrăgostiții care doreau să trimită pe mare mesaje în care își jurau iubirea veșnică.

Cei care au descoperit mesajul au fost doi nemți aflați în vacanță. Cei doi soți se plimbau pe o plajă din Australia, când au observat ceva pe plajă. Au crezut că este vorba despre un gunoi, dar când s-au apropiat au văzut că este vorba despre o sticlă care părea destul de veche. Aceasta era înfiptă în nisip, dar era lovită și de valuri, așa că oricând se putea întoarce de unde a venit.

Cei doi soți s-au aplecat și au văzut că în sticlă se afla o hârtie, așa că au ridicat sticla din nisip. Când au deschis sticla, au fost șocați să găsească o hârtie pe care era trecut un mesaj. Mesajul nu era nici unul de ajutor, dar nici trimis de vreun îndrăgostit.

Mesajul este datat 12 iunie 1886

Sticla fusese aruncată de la bordul unui vapor german numit „Paula”, în Oceanul Indian, la 950 de kilometri de coasta australiană, potrivit lui Ross Anderson, arheolog, iar mesajul este datat 12 iunie 1886! Așadar, sticla a umblat timp de nu mai puțin de 132 de ani, până a fost descoperită de cuplul respectiv. Este cel mai vechi mesaj în sticlă!

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajul din sticlă a fost autentificat de Muzeul Australian Vestic (Western Australian Museum). „A fost un noroc absolut. Mai bine de atât nu se putea”, spune bărbatul care a găsit sticla, scrie impact.ro.

Se pare că în acea perioadă au fost aruncate mai multe sticle de la bordul vapoarelor germane, sub forma unor experimente, pentru a depista curenții oceanici. Fiecare mesaj trimis pe mare conținea coordonatele vaporului, data și numele navei.

Mesajul din sticlă a ajuns și la Observatorul Naval German, unde specialiștii de acolo au verificat modul în care era scris mesajul, dar și informațiile notate în el și au confirmat astfel că este autentic. Bărbatul care a descoperit mesajul vechi spune că a reușit să-l traducă: ”Cunosc limba germană, iar expeditorul îl ruga pe cel care va găsi biletul să noteze coordonatele unde a fost găsit, data și să-l trimită înapoi”, a mai spus bărbatul.