Cel mai silenţios submarin rusesc a intrat în Marea Neagră

Cel mai silenţios submarin rusesc a intrat în Marea Neagră

Un submarin nou diesel Novorossiisk din proiectul 636.3 Varşavianka a intrat în Marea Neagră, în cadrul eforturilor marinei ruse de a crea o unitate de submarine în această zonă, a anunţat un purtător de cuvânt al flotei, Nikolai Voskresenki, citat de agenţiile de presă TASS şi RIA Novosti.

Noul submarin diesel al Flotei Mării Negre Novorossiisk, care după testele de rutină a plecat de la Poliarnîi spre Novorossiisk, a traversat liber strâmtorile Bosfor şi Dardanele şi a intrat astăzi (miercuri) în Marea Neagră, a indicat acesta, adăugând că, în câteva zile, noul submersibil urmează să ajungă la locul său permanent de staţionare - baza navală din Novorossiisk - port rusesc la Marea Neagră.

Plecat la 10 august din Poliarnîi (regiunea Murmansk/nord-vestul Rusiei), unde a fost supus unei serii de teste, inclusiv tiruri cu rachete de înaltă precizie şi cu o rază lungă de acţiune, submersibilul a traversat strâmtoarea Gibraltar la 26 august şi a intrat în Marea Mediterană, provocând un mic incident diplomatic între Marea Britanie şi Spania.

Marea Britanie a fost nemulţumită de faptul că guvernul spaniol a permis submarinului rusesc să se alimenteze în portul strategic Ceuta (oraş autonom spaniol în nordul Africii) pe coasta mediteraneană, situat chiar în faţa bazei navale britanice din Gibraltar, după cum a relatat The Independent la acea vreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Novorossiisk' - considerat unul dintre cele mai silenţioase din lume, supranumit "gaura neagră" - este primul dintr-o serie de şase submersibile din proiectul 636.3 Varşavianka' construite în mod special pentru Flotei Rusiei din Marea Neagră, ce dispune de două baze navale - una în Crimeea (peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia) şi a doua la Novorossiisk.

Construcţia întregii serii de submersibile din acest proiect urmează să se încheie până în anul 2016, în cadrul eforturilor Rusiei de a-şi consolida forţele navale de la Marea Neagră.

În urmă cu an, ministrul apărării rus Serghei Şoigu declarase că Rusia trebuie să desfăşoare o formaţiune "completă şi autonomă" în zona Crimeii, ca urmare a crizei din Ucraina şi a creşterii prezenţei militare străine la frontierele ruse, potrivit RIA Novosti.