Cel mai sigur loc din România în caz de cutremur major. Clădirea e proiectată să reziste 500 de ani

Cel mai sigur loc din România în caz de cutremur major. Clădirea e proiectată să reziste 500 de ani Sursa foto: Albund | Dreamstime.com

În caz de cutremur major în România, în Capitală există o clădire proiectată să reziste 500 de ani. Prin urmare, este considerată una dintre cele mai sigure locuri în caz de dezastru natural de la noi.

Catedrala Mântuirii Neamului este proiectată să reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter, iar la subsol are adăposturi inclusiv antiatomice, a spus purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Catedrala este ridicată în memoria eroilor români, iar o listă cu peste 350.000 de nume de eroi români a fost îngropată la piciorul sfintei mese din altar.

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai sigur loc în caz de cutremur major

„În arhitectura ei vor fi recognoscibile în curând elemente de factură bizantină, de arhitectură românească, dar și elemente ale arhitecturii occidentale. Europa e și o Europă a catedralelor. Prin sfințirea catedralei azi ne integrăm ca țară în Europa și din acest punct de vedere. Catedrala e proiectată să reziste peste 500 de ani din toate punctele de vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Catedrala a inclus inovații inginerești, inclusiv calcule care fac din catedrală cel mai sigur loc din România. Este proiectată să reziste la cutremure de peste 9 grade, să reziste sute de ani, are la subsol adăposturi inclusiv antiatomice”, a spus Vasile Bănescu.

La rândul lui, părintele Ionuț Mavrichi a declarat că peste 400 de ani, urmașii noștri vor intra în Catedrală și vor vorbi de generația noastră. „Sunt mândru că sunt contemporan acestui moment. E un lucru foarte frumos făcut, e un dar adus de popor lui Dumnezeu. Această catedrală este demnă de prezența lui Dumnezeu”, a spus teologul, potrivit digi24.ro.

Unde ne adăpostim în caz de cutremur

În urma celor două cutremure care au lovit săptămâna trecută Turcia, mai multe discuții legate de un posibil seism la noi au apărut. În acest sens, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, dr. ing. Lucian Melinceanu, a spulberat o mare parte din miturile legate de protecția la cutremur și a oferit câteva sfaturi concrete pentru a ne salva viața.

„Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus acesta.