Cel mai scump kitsch din istorie. Preț indecent pentru un nimic ridicat la rang de artă

Comedian - Opera de artă a lui Cattelan. Foto: https://www.sothebys.com/

„Comedian”, lucrarea de artă a lui Maurizio Cattelan, faimoasă pentru simplitatea și ironia sa, ar putea să se adjudece un preț remarcabil de până la 1,5 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate de casa internațională Sotheby’s. Această lucrare, constând într-o banană cumpărată cu 30 de cenți dintr-un magazin din Miami și apoi lipită cu bandă adezivă pe un perete, a generat dezbateri aprinse în lumea artei și continuă să provoace discuții despre valoarea artei contemporane și efemeritatea acesteia.

Controverse în jurul bananei lui Cattelan

Piesa scoasă la licitație este una dintre cele trei variante create de artist pentru debutul instalației în cadrul târgului Art Basel Miami din 2019. La acea vreme, lucrarea a atras atenția internațională, fiind vândută pentru 120.000 de dolari și stârnind discuții despre costurile artei și conceptul său.

Sotheby’s nu a dezvăluit identitatea actualului proprietar, însă se știe că acesta a achiziționat-o de la unul dintre cumpărătorii originali. Cumpărătorul norocos va primi o banană, bandă adezivă, un certificat de autenticitate și instrucțiuni de montare, subliniind încă o dată ironia lucrării.

După lansarea la Art Basel, „Comedian” a intrat rapid în atenția publicului. În 2019, artistul David Datuna a consumat banana expusă, susținând că performanța sa, numită „Hungry Artist”, făcea parte din interpretarea sa artistică. Banana a fost înlocuită ulterior, dar acțiunea a atras și mai mult atenția asupra instalației lui Cattelan.

În mai 2023, o situație similară s-a repetat la Muzeul de Artă Leeum din Seul, când un student sud-coreean a mâncat banana, ceea ce a dus din nou la înlocuirea acesteia.

Reflecția lui Cattelan asupra valorii și sistemului de artă

Cattelan nu este străin de lucrări care provoacă și contestă normele artei. În 2016, el a instalat o toaletă funcțională din aur de 18 carate, intitulată „America”, la muzeul Guggenheim din New York, o critică subtilă asupra culturii consumului și bogăției.

Toaleta de Aur sursa: www.guggenheim.org

Într-o altă lucrare, „A Perfect Day”, Cattelan și-a lipit dealerul de artă de un perete, iar într-o expoziție anterioară, și-a convins un alt dealer să se costumeze într-un iepuraș uriaș.

Instalația „Comedian” a fost descrisă de Sotheby’s drept o „capodoperă” ce aduce o perspectivă unică asupra artei contemporane, fiind comparată cu sculptura „Rabbit” a lui Jeff Koons, care a fost vândută pentru 91,1 milioane de dolari în 2019.

De asemenea, casa de licitații a alăturat creația lui Cattelan seriei de portrete Marilyn Monroe ale lui Andy Warhol, sugerând că ambele lucrări pun o oglindă în fața publicului, reflectând asupra naturii și valorii artei.

Licitația de la Sotheby’s: „Comedian” își continuă parcursul

Deși „Comedian” poate părea o simplă glumă, Cattelan a subliniat că lucrarea sa reprezintă mai mult decât o ironie. Într-un interviu, artistul a explicat că ideea nu a fost una superficială, ci mai degrabă o critică subtilă a pieței de artă, în care „viteza și tranzacțiile domină”. Cattelan a dorit să participe la acest sistem, însă după propriile sale reguli. El a folosit astfel o banană, un obiect banal și trecător, pentru a ridica întrebări despre ceea ce considerăm de valoare.

Pe 20 noiembrie, la New York, „Comedian” va fi pusă din nou la încercare, fiind licitată într-un cadru unde valoarea ei va fi decisă de cel mai puternic financiar ofertant.

Deși pare o simplă bucată de fruct prinsă de un perete, „Comedian” rămâne un simbol al provocării, amuzamentului și reflexiei asupra artei și sistemului care o susține. Această operă reprezintă, în esență, o expresie a jocului dintre materialitate și idei, testând limitele valorii artistice în lumea contemporană.