Cel mai puternic animal din lume poate ridica de 1.180 de ori greutatea propriului corp

Cel mai puternic animal din lume poate ridica de 1.180 de ori greutatea propriului corpSursa foto: Dreamstime

Măsurând aproximativ 1 milimetru, acarianul oribatid sau acarianul blindat este recunoscut ca fiind cea mai puternică vietate de pe Pământ. Acesta poate ridica de peste 1.000 de ori greutatea propriului corp.

Pentru noi, oamenii, a fi capabili să ridicăm chiar și dublul propriei greutăți corporale este o realizare atletică impresionantă, dar aceasta pălește în comparație cu forța afișată de creaturi de sute de ori mai mici.

Furnica țesătoare asiatică, de exemplu, poate ridica de 100 de ori greutatea propriului corp, în timp ce gândacul de bălegar poate ridica de până la 400 de ori greutatea propriului corp. Este ca și cum un om ar fi capabil să ridice zeci de tone. Cu toate acestea nici măcar aceste insecte impresionante nu se apropie de cea mai puternică creatură de pe fața planetei, micul acarian oribatid, care, datorită unui exoschelet extrem de puternic, poate ridica de 1.180 de ori greutatea propriului corp.

Acarianul oribatid are dimensiunea unui grăunte de nisip, măsurând între 0,2 mm și 1,4 mm, dar când vine vorba de puterea raportată la mărime și greutate, este de departe cel mai puternic animal din lume. Pentru a-i egala forța, un om ar trebui să fie capabil să ridice aproximativ 82 de tone.

Unul dintre principalele motive pentru care acarienii oribatizi și multe alte insecte tind să fie mult mai puternice decât alte animale este exoscheletul lor. Acesta este considerabil mai ușor și mai puternic decât osul, permițându-le să dedice mai multă energie forței musculare, dar mai sunt și alți factori în joc: cum ar fi raportul dintre suprafața, volumul și masa sa. Un acarian cântărește doar 100 de micrograme.

Dacă acarianul blindat ar avea dimensiunea unui om, ar fi extrem de slab, din cauza fizicii simple. Creaturile mai mari pot avea mușchi mai mari, dar o mare parte din forța lor se duce la susținerea propriei greutăți. În schimb, insectele minuscule își pot dedica o mai mare parte din forța musculară ridicării greutății, deoarece au mai puțină masă de transportat.

Acarienii oribatizi trăiesc în solul din podelele pădurilor și joacă un rol crucial în descompunerea materiei organice, asemănător viermilor de pământ. De asemenea, aceștia contribuie la dispersia semințelor, îmbunătățesc structura solului și reduc insectele patogene, precum și paraziții care sunt dăunători pentru oameni și animale. (Bibliografie: Odditycentral).

 

Ne puteți urmări și pe Google News