Peste 100 de cazuri de muşcături de căpuşe, 17 îmbolnăviri cu Lyme
- Dan Istratie
- 23 august 2011, 19:51
De la începutul sezonului cald, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, au fost înregistrate peste 100 de cazuri de muşcături de căpuşe, 17 persoane fiind diagnosticate cu boala Lyme, transmisă de această insectă.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat, pentru Agerpres, că s-a înmulţit foarte mult numărul cazurilor de muşcături de căpuşe, uneori fiind înregistrate şi câte şase pe zi.
''Zilnic avem câte 2-3 cazuri şi se întâmplă, uneori, să fie şi câte şase muşcături pe zi. Oamenii au intuit pericolul şi sunt mai atenţi atunci când ies în aer liber şi vin imediat la medic dacă li se întâmplă să fie muşcaţi de căpuşe'', a declarat dr. Demeter Ferenc.
Lyme - "boala cu 1000 de feţe" Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a explicat că dacă manevra de scoatere a căpuşei nu se face profesionist, secreţiile insectei ajung în organism, iar acestea pot provoca Boala Lyme sau borelioza acariană. Această boală este infecţioasă şi este produsă de o bacterie numită Borrelia afzelii. Lyme mai este supranumită şi "boala cu 1000 de feţe" din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei le mimează pe cele ale altor boli.
Datele Direcţiei de Sănătate Publică Harghita arată că, de la începutul anului, 17 persoane au contractat boala Lyme, în urma muşcăturilor de căpuşe.
Medicul epidemiolog Cornelia Miron a spus că este vorba de câte opt persoane din zonele Odorhei şi Ciuc şi una din localitatea Lăzarea. De asemenea, alte 12 persoane sunt suspecte că au contractat boala, după ce au fost muşcate de căpuşe. Numărul este mult mai mare decât în 2010, când pe tot parcursul anului s-au înregistrat 19 cazuri de boală Lyme. Cei care merg la iarbă verde trebuie să ia măsuri Specialiştii spun că boala Lyme este, de fapt, o encefalită, care nu se vindecă, este lent-progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat.
Persoanele care merg la iarbă verde sunt sfătuite să evite zonele în care pasc oile sau caprele, să nu se aşeze direct pe iarbă şi să poarte îmbrăcăminte care să le acopere mâinile şi picioarele.