Evenimentul Zilei > Social > Ouăle contaminate cu insecticid au ajuns şi în România. O tonă de gălbenuș lichid a fost incinerată în Timiș
Ouăle contaminate cu insecticid au ajuns şi în România. O tonă de gălbenuș lichid a fost incinerată în Timiș

Ouăle contaminate cu insecticid au ajuns şi în România. O tonă de gălbenuș lichid a fost incinerată în Timiș

Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat miercuri produsul contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

Autoritatea Na ționa lă Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a specificat că: „Lotul respectiv a fost reţinut în depozitul unită- ţii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil. Comisia Europeană a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare: «Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce prive te produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate»”. Mai mult, ANSVSA desfăşoară controale în fermele avicole din ţară.

Luxemburg, a opta țară în alertă

Recent, Luxemburg a anunţat că au fost retrase mai multe loturi de ouă contaminate cu fipronil. Autorităţile locale au informat Comisia Europeană în legătură cu această situaţie, adăugând că „ouă contaminate au fost vândute pe piaţa din Luxemburg”. Un lot de ouă prezenta niveluri foarte ridicate de fipronil încât ar fi putut afecta sănătatea copiilor mici, însă nu reprezenta o ameninţare pentru consumatorii adulţi.

Până acum, opt ţări au fost afectate de contaminarea ouălor cu insecticide: Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Franţa, Luxemburg.

Ce este Fipronilul

Fipronil este un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente, o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.