Cel mai nou tratament împotriva cancerului se face la București.Terapia este una revoluționară

Cancer. Sursa foto: Arhiva EVZ

La Institutul Clinic Fundeni, din București, medicii oncologi au început să aplice cu succes un nou tratament împotriva cancerului. Este vorba despre prelevarea de celule sănătoase, care ulterior sunt modificate genetic, și reintroduse în corpul persoanei bolnave, cu scopul de a reface sistemul imunitar.

Terapia este considerată revoluționară, deoarece dă posibilitatea propriului corp să lupte cu boala și să o învingă boala.

Medicii bucureșteni vorbesc despre o terapie personalizată. Celulele T ale pacientului care suferă de cancer, sunt modificate genetic după care sunt reinoculate în organism.

Profesor doctor Anca Coliţă şi medicul Alina Daniela Tănase, de la Institutul Fundeni susțin că prin modificarea celulor T, organismul are posibilitatea de a-și reface sistemul imun.

„Această metodă revoluţionară a fost inventată de ceva timp, dar acum este disponibilă şi în ţara noastră. Se poate reface o capacitate a sistemului imun de a lupta împotriva celulelor canceroase, de a le distruge într-o manieră personalizată, ţintită, adică cu efecte minime pe celelalte ţesuturi sănătoase. Acest lucru care este esenţial, pentru că ştim că tratamentele clasice ale cancerului, chirurgia, chimoterapia, radioterapia, nu au capacitatea de a alege celula bolnavă de celula sănătoasă", a declarat Prof. Univ. Dr. Anca Coliţă la Antena 3.

În ce tipuri de cancer se aplică acest tratament inovator

Terapia a fost aplicată cu succes în cazurile de leucemie și de limfon, unde nu mai existau tratamente sau speranțe pentru o supravieșuire de lungă durată.

La Instititul Fundeni, printre primii au fost și copiii care au primit acest tratament cunoscut sub denumirea de CAR-T.

Specialiști vorbesc despre derapia CAR-T ca de cea mai performant tratament care există în acest moment în întreaga lume și că speranța de viața poate ajunge la zece ani.

Cum acționează noul tratament

Terapia cu celule T cu receptor de antigen chimeric (CAR) este o modalitate de a determina celulele imunitare numite celule T (un tip de celule albe din sânge) să lupte împotriva cancerului, modificându-le în laborator astfel încât să poată găsi și distruge celulele canceroase.

Terapia cu celule CAR-T este, de asemenea, considerată uneori un tip de terapie genetică bazată pe celule, deoarece implică modificarea genelor din interiorul celulelor T pentru a le ajuta să atace cancerul.

Acest tip de tratament poate fi foarte util în tratarea anumitor tipuri de cancer, chiar și atunci când alte tratamente nu mai funcționează.

Sistemul imunitar recunoaște substanțele străine din organism prin găsirea unor proteine numite antigene pe suprafața acestor celule. Celulele imunitare numite celule T au propriile proteine numite receptori care se atașează la antigenele străine și ajută la declanșarea altor părți ale sistemului imunitar pentru a distruge substanța străină.

Celulele canceroase au și ele antigeni, dar dacă celulele imunitare nu au receptorii potriviți, nu se pot atașa la antigeni și nu pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase.