Virus vechi de 30.000 de ani, adus la viaţă dintr-un bloc de gheaţă din Siberia | FOTO

Virus vechi de 30.000 de ani, adus la viaţă dintr-un bloc de gheaţă din Siberia | FOTO

Chiar dacă pare un scenariu SF, oamenii de știinșă ruși au reînviat un virus gigant care a fost prins în gheața siberiană timp de 30.000 ani și este încă infecțioas. Din fericire este vorba despre un virus de amibă, unul dintre cele mai simple organisme unicelulare, dar cercetătorii avertizează că gheața care se topește pe Pământ, ar putea conduce și la revenirea altor viruși vechi, ce ar putea fi un potențial pericol pentru sănătatea umană.

Virusul recent dezghețat este cel mai mare găsit vreodată. Cu o lungime de 1,5 micrometri, este comparabil ca mărime cu o bacterie mică, scrie Nature, care citează un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Biologii Jean - Michel Claverie și Chantal Abergel de la Universitatea Aix - Marseille din Franța, au denimit virusul gigant Pithovirus sibericum, după "Pithos" care înseamnă recipient mare utilizat de vechi grecii pentru stocarea vinului și alimentele.

Amiba, momeală pentru viruși giganți

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă ar fi fost posibil să revigorezi o plantă, m-am întrebat dacă a fost posibil pentru să readuci la viață un virus", a explicat Claverie.

Folosind probe oferite de echipa rusă, au reactivat viruși giganți folosind ca momeală amiba, ținta predilectă a acestor agenți patogeni. Amiba a început să moară, iar cercetătorii au descoperit particule ale virusului gigant, în interior.

"Virușii gigant recent descoperiți au evidențiat diversitatea enormă care există în lumea microscopică", a declarat Curtis Suttle, virolog la British Columbia University din Vancouver.

Sub un microscop, Pithovirus apare ca un oval cu pereți groși, cu o deschidere la un capăt, la fel ca Pandoraviruses, însă în ciuda formei similare similare "sunt viruși total diferiți", explică Chantal Abergel. Gigant, dar gol în interior Biologii francezi şi-au exprimat însă uimirea în legătură cu structura acestui virus antic gigant. "Această particulă mare este de fapt golă", a precizat Claverie. "Am crezut că este similar cu virusurile pe care le cunoaştem, care au ambalează ADN-ul extrem de bine în cea mai mică particulă posibil, dar acesta este de 150 de ori mai puțin compactat decât orice bacteriofagi (viruşi care infectează bacterii). Nu mai înțeleg nimic!", a adăugat Jean - Michel Claverie.

Bebeluș, infectat cu un virus gigant

Deși virușii gigant atacă aproape întotdeauna organismele unicelulare, Christelle Desnues , un virolog de la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică în Marsilia, anul trecut un băiețel de 11 luni a fost infectat cu un astfel de virus gigant. Bebelușul a fost internat în spital cu ganglionii limfatici inflamați, iar echipa Desnues i-au descoperit urme de Marseillevirus în sânge,

"Virușii gigant nu trebuie văzuți ca inamici incontestabili. Sunt o parte integrantă a virosphere cu implicații în diversitate, evoluție și chiar privind sănătatea umană", a subliniat Christelle Desnues.

Virușii antici din ghețuri

Claverie și Abergel sunt îngrijorat de faptul că din cauza creșterii temperaturilor la nivel global, dar și a exploatărilor miniere și de foraj în zona arctică, s-ar putea dezgheța mult mai mulți viruși antici, care sunt încă infecțioși și care ar putea reprezenta teoretic o amenințare pentru sănătatea umană .

Cu toate acestea, Curtis Suttle subliniază faptul că oamenii inhalează deja mii de viruși în fiecare zi. Mai mult, miliarde sunt înghițiți de ori de câte ori omul înotă în mare. Ideea că topirea gheții ar elibera viruși dăunătoari și că acestia ar putea circula suficient pentru a afecta sănătatea umană, nu este una validă din punct de vedere științific, a mai spus virolog la British Columbia University din Vancouver.

"Aș fi mult mai preocupat de sutele de milioane de oameni care ar putea fi strămutate odată cu creșterea nivelului mării", a subliniat Curtis Suttle. ARTICOLE POPULARE:

  • "Lupii nopţii", armata de motociclişti a lui Putin merge în Crimeea | GALERIE FOTO

  • Sătulă ca imaginea ei să circule pe net ca SEXY DEŢINUT, mama a patru copii dă un site în judecată | GALERIE FOTO
  • CARNAVALUL DE LA RIO a început! Regele Momo: "Să fie bucurie!" | GALERIE FOTO