Cel mai mare scandal din medicină a fost tranșat. Decizia vizează toate cadrele medicale

Cel mai mare scandal din medicină a fost tranșat. Decizia vizează toate cadrele medicale

Cel mai puternic conflict, din ultimii ani de zile, din medicină, a fost tranșat. Autoritățile anunță vești bune pentru medici. Iată la ce vârstă se pot pensiona cadrele medicale.

Cadrele medicale se vor putea pensiona la vârsta general valabilă de pensionare, potrivit dezbaterilor din Ministerul Sănătății. Anunțul a fost făcut, miercuri, de către reprezentanții Federației Sanitas din România. Depășirea vârstei de pensionare reprezintă strict o opțiune personală și nu are caracter obligatoriu.

În prezent, cadrele medicale au ca opțiuni trei variante pentru pensionare: la vârsta de 63 de ani - femei, la vârsta de 65 de ani - femei sau bărbați sau la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex.

Cel mai mare scandal din Medicină a fost tranșat. Când se vor pensiona cadrele medicale

Cel mai mare scandal din Medicină a fost tranșat. Cadrele medicale se vor putea pensiona la vârsta general valabilă. Federația Sanitas a comunicat că, în urma discuțiilor din Comisia de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătății, a fost modificat proiectul de OUG pentru modificarea Legii 95/2006. Astfel, medicii se vor putea pensiona, în continuare, la vârsta general valabilă, prevăzută de legislație.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prin excepţie (...), medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR, prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate”, a transmis Sanitas pe Facebook.

Noi proceduri vizează medicii de familie. Ce reguli s-au impus

De la 1 august au intrat în vigoare noi modificări în procedura de acordare a concediului medical pentru angajații din România. Schimbarea prevede acordarea concediului medical în două etape, în funcție de evoluția stării de sănătate a pacientului.

Modificarea presupune eliberarea certificatelor de concediu medical în două etape. Conform modificărilor propuse de autorități, care vor intra în vigoare de la 1 august, în prima etapă, un pacient care solicită concediu pentru incapacitate temporară de muncă va primi doar trei zile de repaus.

Pentru a face acest lucru, medicii vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde mai multe informații. În funcție de schimbările apărute în starea de sănătate a pacientului, planul de urmărire a evoluției bolii poate fi modificat de medic.

Concediu medical în două etape

Potrivit proiectului de ordin, planul de urmărire a evoluției bolii va conține două etape de evaluare. În prima dintre ele se face evaluarea inițială și se stabilește tratamentul, un regim alimentar etc. Sunt eliberate bilete de trimitere pentru diverse investigații sau, în caz de nevoie se recomandă internarea în spital. Tot în primă fază, concediul medical va fi acordat pentru cel mult trei zile calendaristice.

După aceste trei zile, medicul îl va evalua pe pacient și va decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare. Acest lucru se va întâmpla în funcție de răspunsul bolnavului la tratamentul care i-a fost prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat.

Astfel, medicul va trebui să urmărească evoluția bolii și dacă i-au fost respectate indicațiile terapeutice și igienico-dietetice pe care le-a recomandat.