Cel mai mare port de agrement de la Marea Neagră

Cel mai mare port de agrement de la Marea Neagră

Cel mai mare port de agrement din bazinul Mării Negre se va numi Marina di Eforie, a anunţat, ieri, primarul oraşului, Ovidiu Brăiloiu.

Alături de mai mulţi investitori italieni, primarul a prezentat „grandiosul proiect“, a cărui construcţie va dura cinci ani.

Portul de agrement se va întinde pe o suprafaţă de două milioane de metri pătraţi - 200 de hectare, între portul Constanţa Sud-Agigea şi începutul staţiunii Eforie Nord. Mai exact, marina va ocupa golful delimitat de cherhanaua Agigea şi clubul Acapulco din Eforie Nord. O nouă staţiune, născută din mare Va fi, de fapt, un oraş, o nouă staţiune care se va naşte din mare, începând de la linia apei şi protejată de un dig de protecţie pe o lungime de 2.800 de metri. Ovidiu Brăiloiu a spus că „italienii“ de la compania Sofim l-au abordat prima dată în urmă cu doi ani şi de atunci au început să-i prezinte proiectul în amănunt, cu planuri, cu numărul exact de locuri de muncă, cu calendarul activităţilor, desfăşurătoare.

Potrivit primarului, investitorii italieni au prezentat şi garanţii originale de la bănci din Europa, în valoare de 800 de milioane euro, de aceea „ar fi o nebunie ca să se opună cineva acestui proiect“.

„Nu e foarte complicat să construieşti porturi turistice, pentru că, în general, ele se fac în ape de coastă, puţin adânci. În plus, aveţi aici, la Constanţa, un port mare şi ştiţi cum să construiţi aşa ceva“, a explicat Enrica Miliardi, unul dintre investitori. Potrivit acestuia, Marina di Eforie va avea 2.600 de locuri de acostare pentru iahturi, 4.000 de apartamente de vacanţă, vile, un complex balnear, zone de agrement, cazinouri, 120.000 de metri pătraţi de spaţii verzi, o grădină botanică şi chiar şi o şcoală. Toate vor fi legate prin 16 kilometri de drumuri terestre sau suspendate şi alei. Autorizaţii de la Centru Investiţia ar putea începe imediat, dar este nevoie de aprobă rile autorităţilor centrale. Demersurile au fost deja făcute şi se speră ca, în cel mult un an, să se înceapă construcţia. Peste 4.500 de localnici vor putea fi angajaţi pentru concretizarea proiectului. Compania Sofim, cea care a mai construit cel puţin nouă marine în Italia şi pe ţărmul Mării Mediterane, răspunde de proiect din punct de vedere tehnic, realizează construcţia propriu-zisă şi asigură managementul. Compania engleză Seringdon asigură suportul financiar al investiţiei, a subliniat primarul oraşului Eforie.

Primăria Eforie va avea de încasat taxe şi impozite „grase“ şi astfel „George Copos nu va mai fi primul contribuabil la bugetul local“, după cum spune Brăiloiu. Acest proiect vine după ce colegul său de partid, Radu Mazăre, a lansat cu mândrie, la sfârşitul lunii ianuarie, proiectul de construcţie a orăşelului plutitor de pe lacul Siurghiol, din staţiunea Mamaia. „Insula distracţiilor“, care va avea o suprafaţă de patru hectare, reprezintă o investiţie de circa 60 de milioane de euro, concretizată ca urmare a unui parteneriat public-privat.

Ne puteți urmări și pe Google News