Cel mai mare lac helioterm din lume se află la Sovata. De vineri se redeschide pentru turiști

Cel mai mare lac helioterm din lume se află la Sovata. De vineri se redeschide pentru turiști

Lacul Ursu, cunoscut ca fiind cel mai mare lac helioterm din lume, se va deschide vineri, pentru turiști.

Administratorii celui mai mare lac helioterm din lume, cel de la Sovata, județul Mureș au anunțat că vor primi turiștii începând de vineri, 25 iunie 2021.

„Din 25 iunie, se deschide ștrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021. După mai bine de 500 de zile de pandemie și restricții, vino să te simți liber la Sovata”, au anunțat administratorii lacului. Apa Lacului Ursu are o temperatură de 28 de grade Celsius, în timp ce la doar 1.5 metri adâncime temperatura este de 39 grade Celsius.

Puțină lume știe că Lacul Ursu de la Sovata, județul Mureș, este cel mai mare lac helioterm din lume.

Documentele descoperite de istorici arată că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, în data de 27 mai, la ora 11. Istoricul Josza Andras susține că lacul s-a format ca urmare a unei întâmplări, ajungând una dintre cele mai căutate destinații turistice din România.

Josza Andras a explicat că Lacul Ursu s-a format ca urmare a unei întâmplări. În zonă existau două pârâuri care se vărsau într-o fostă mină de sare, din muntele din zonă. La un moment dat, în data de 27 mai 1875 a existat o ploaie abundentă care a adus mai multe căpițe de fân, luate de pe versanții din zonă, care au obturat scurgerea naturală în fosta mină de sare, formând Lacul Ursu, în mod artificial.

Legendele legate de adâncimea necunoscută a lacului

În cei 146 de ani de existență, specialiștii au încercat de mai multe ori să stabilească adâncimea lacului Ursu. Diferite studii vorbesc despre o adâncime estimată la 3.000 de metri, în timp ce altele vorbesc despre o adâncime nelimitată, care nu poate fi măsurată.

Alți specialiști sunt ceva mai sceptici și spun că adâncimea Lacului Ursu este de 18 metri, ea fiind documentată pe baze științifice pentru omologarea unui record pentru Cartea Recordurilor.

Primarul din Sovata, Fülöp László Zsolt a precizat că deşi există mai multe studii care indică diferite adâncimi, lacul a fost măsurat în urmă cu un an, pentru omologarea în Cartea Recordurilor, ca având o adâncime de 18 metri şi o suprafaţă desfăşurată de 4.200 de metri.

„În 2019, Lacul Ursu din Sovata a intrat în Cartea Recordurilor. La măsurători a reieşit că are 18 metri în zona cea mai adâncă şi 13 metri pe anumite margini. Deci este cel mai adânc lac helioterm din lume, acesta fiind un nou record alături de celelalte pe care lacul le deţine, inclusiv cea mai mare concentraţie salină. Ca şi suprafaţă desfăşurată, lacul are 4.200 metri pătraţi", a mai declarat Fülöp László Zsolt.

Cel mai mare lac helioterm

Studiile au arătat un lucru absolut fascinant, și anume că apa din Lacul Ursu are cea mai mare salinitate din lume foarte mare pe timpul verii. Specialiștii susțin că la o adâncime de un metru și jumătate, temperatura apei ajunge chiar la 50 de grade Celsius.

După deschiderea sezonului turistic straturile din lac se omogenizează iar apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi urmează în continuu să se răcească, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

„Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, şi nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei şi chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puţine lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunţat efect. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de institutele de specialitate din ţară, un exponent care realizează o comasare a tuturor cercetărilor şi dau acceptul pentru a se putea folosi sau a nu se putea folosi un zăcământ mineral fiind Institutul Naţional de Balneologie, cu sediul în Bucureşti”, a spus directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos.

Ne puteți urmări și pe Google News