Cel mai mare copac din lume a fost descoperit în pădurea amazoniană. Are înălțimea unei clădiri de 25 de etaje
- Iulia Moraru
- 8 octombrie 2022, 20:49
A fost găsit cel mai mar arbore din lume, care are înălțimea unei clădiri de 25 de etaje. Descoperirea a venit în urma a cinci expediții și o călătorie de două săptămâni prin pădurea tropicală amazoniană.
Cel mai mare copac a fost descoperit în pădurea amazoniană de către 19 oameni de știință, după o planificare de trei ani.
Arborele uriaș este un dinizia excelsa și se află în rezervaţia naturală a râului Iratapuru din nordul Braziliei, iar lungimea lui trece dincolo de coronament. Înălțimea lui este de 88,5 metri înlățime și 9,9 metri în diametru.
Cel mai mare copac a fost descoperit încă din 2019
Cercetătorii au reperat pentru prima dată arborele uriaș în anul 2019, din satelit, iar o expediție în acest sens a avut loc în același an. Doar că, mai multe inconveniente i-au împiedicat atunci pe cercetători să ducă la bun sfârșit misiunea, deoarece terenul era dificil, ei aveau la dispoziție foarte puține provizii, iar un membru al echipajului s-a îmbolnăvit.
Alte trei expediţii în regiunea îndepărtată a Văii Jari, la graniţa dintre statele Amapa şi Para, au dus la descoperirea altor câtorva arbori giganţi, inclusiv a celui mai mare arbore de nuci brazilian înregistrat vreodată în Amazon, cu o înălţime de 66 de metri.
Copacul de 88,5 de metri a rămas însă nedescoperit până de curând, între 12-25 septembrie. Pentru a ajunge la el, cercetătorii au parcurs 250 de kilometri cu barca şi peste 20 kilometri pe jos prin jungla muntoasă pentru a ajunge la el.
De asemenea, echipa de cercetători științifici a luat probe pentru a vedea cât de bătrân este copacul și care este capacitatea lui de stocare a carbonului.
Cei mai mari copaci din lume, amenințați
Copacii uriaşi din această zonă cântăresc până la 400.000 de tone, din care aproximativ jumătate reprezintă carbon absorbit din atmosferă, a declarat inginerul silvic Diego Armando Silva de la Universitatea Federală din Amapa. Acesta a estimat vârsta arborelui la 400 - 600 de ani.
Cu toate că se ajunge foarte greu la ei, arborii de această măreție sunt amenințați de cei care îi doresc pentru lemn, iar zonele sunt populate adesea de căutătorii de aur ilegali.
Astfel că, în ultimii trei ani, defrișările anuale medii din Amazonia braziliană au crescut cu 75% faţă de deceniul precedent, potrivit digi24.ro.