Dioxidul de carbon a atins cea mai înaltă cotă din istoria omenirii

Dioxidul de carbon a atins cea mai înaltă cotă din istoria omenirii Poluare. Sursa: Pixabay

Nivelurile de dioxid de carbon care captează căldura au atins un nou record oficial în mai. Ele sunt acum cu peste 50% mai mari decât media din vremurile preindustriale și sunt cele mai mari de când au fost cu mult înainte de începutul istoriei umane, au declarat vineri oamenii de știință federali.

Reducerea emisiilor de gaze

„Lumea încearcă să reducă emisiile, iar tu pur și simplu nu vezi asta”, a spus Pieter Tans, un climatolog la National Oceanic and Atmospheric Administration. „Cu alte cuvinte, dacă măsori atmosfera, nu vezi nimic care se întâmplă acum în ceea ce privește schimbarea.”

Pe baza măsurătorilor de la stația lor de bază atmosferică din Mauna Loa din Hawaii, NOAA a spus că nivelurile de dioxid de carbon au crescut la un vârf de 421 părți per milion în luna mai - când gazul care încălzește planeta atinge maximul anual. Au fost în jur de 280 ppm la începutul revoluției industriale. De atunci, oamenii au pompat aproximativ 1,5 trilioane de tone de gaz cu efect de seră în atmosferă.

„Putem vedea impactul schimbărilor climatice în jurul nostru în fiecare zi”

Creșterea nivelului de dioxid de carbon - în principal din arderea combustibililor fosili - captează căldura în atmosferă și duce la o mulțime de efecte, inclusiv temperaturi mai ridicate, furtuni mai intense și mai severe și incendii de vegetație mai frecvente și mai mari, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Știința este de necontestat: oamenii ne modifică climatul în moduri la care economia și infrastructura noastră trebuie să se adapteze”, a declarat Rick Spinrad, administrator la NOAA, într-un comunicat. „Putem vedea impactul schimbărilor climatice în jurul nostru în fiecare zi. Creșterea necruțătoare a dioxidului de carbon măsurată la Mauna Loa este un memento dur că trebuie să luăm măsuri urgente și serioase pentru a deveni o națiune mai pregătită pentru climă”.