Cel mai liniștit loc din lume. Nimeni nu a rezistat mai mult de o oră acolo

Cel mai liniștit loc din lume. Nimeni nu a rezistat mai mult de o oră acolo Sursa foto: 69160502 © Jiajun Chen | Dreamstime.com

Un loc cu o liniște asurzitoare a fost creat artificial. Se spune că oamenii care merg acolo își pot auzi bătăile inimii și chiar plămânii. Deși inițial pare un loc perfect pentru a scăpa de zgomotul infernal din marile orașe, nimeni nu a rezistat mai mult de o oră. La ce ajută astfel de încăperi. Există una și în România.

A fost creat, în mod artificial, cel mai liniștit loc din lume. Ideea a pornit din nevoia unui spațiu care să absoarbă în totalitate reflexiile undelor sonore sau electromagnetice. Locul este atât de liniștit încât oamenii își pot auzi bătăile inimii sau chiar plămânii, în unele cazuri. Deși pare un loc perfect, nimeni nu a rezistat acolo mai mult de 55 de minute.

Cel mai liniștit loc din lume a fost creat din nevoia unei oaze de relaxare, pentru a scăpa de agitația din viața de zi cu zi. Persoanele care au nevoie de câteva momente de liniște aleg de cele mai multe ori să își încarce bateriile în natură. Sunetul vântului și ciripitul păsărilor este pentru ei perfect pentru a se deconecta de toate problemele.

Chiar dacă natura pare un loc perfect pentru a fi reîncărcate bateriile, unele persoane simt nevoia de liniște totală. De la această idee a plecat planul celor de la Microsoft, care au construit, în 2015, cel mai liniștit loc din lume. Acesta este în sediul său din Redmond, Statele Unite ale Americii, și poartă numele de cameră anecoică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel de camere există în toată lumea, inclusiv în România. La noi în țară a fost construită la Universitatea Politehnică din București, conform atlas-geografic.net.

Cameră acustică

Sursa foto: 76058338 © Arevhamb | Dreamstime.com

Cum a creat Microsoft cel mai liniștit loc din lume

Încăperea a fost construită din șase straturi de beton și oțel. Ele funcționează ca o barieră pentru sunetele venite din exterior. Tavanul, podeaua și pereții au fost îmbrăcați în materiale din fibră de sticlă. Aceasta ajută la anularea ecourilor și asigură o asimilare eficientă a zgomotelor din camera anecoică.

Pereții acestui loc situat deasupra unor arcuri ce amortizează vibrațiile au o geometrie atipică. Podeaua a fost construită din oțel. Astfel, nivelul zgomotului din această încăpere este cu 20 de decibeli sub pragul pe care urechea umană îl poate detecta.

Deși pare să fie un loc perfect pentru a ne deconecta de agitația zilnică, liniștea asurzitoare nu este ușor de suportat. Cercetătorii au dezvăluit că cea mai lungă perioadă pe care un om a petrecut-o în această încăpere este de 55 de minute. Lipsa absolută a oricărui sunet din exterior și perceperea zgomotelor produse de propriul organism poate duce la apariția sentimentului de izolare și claustrofobie. Acestea pot afecta starea psihică.

Cel mai liniștit loc din lume ajută la dezvoltarea tehnologiilor. O astfel de încăpere este ideală pentru măsurarea performanțelor unor produse audio. Aici pot fi înregistrate și sunete în cea mai pură formă.