Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel a murit. Cercetările sale au rămas în istorie

Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel a murit. Cercetările sale au rămas în istorie Sursa foto: Dreamstime.com

Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel a murit duminică, 25 iunie, chiar cu o lună înainte de a împlini vârsta de 101 ani. El a intrat în istorie pentru cercetările pe care le-a făcut în domeniul dezvoltării bateriilor litiu-ion.

John Goodenough, cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel, a murit duminică, 25 iunie, cu o lună înainte de a împlini vârsta de 101 ani. „A fost un lider la vârful cercetării științifice de-a lungul numeroaselor decenii ale carierei sale”, a transmis Jay Hartzell, președintele Universității Texas din Austin, unde Goodenough a lucrat timp de aproape patru decenii.

Omul de știință avea 97 de ani când a primit Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2019. Goodenough a câștigat acest premiu alături de britanicul Stanley Whittingham și japonezul Akira Yoshino pentru cercetările pe care le-au făcut în domeniul bateriilor litiu-ion. „Acest tip de baterii reîncărcabile se află la baza electronicelor wireless, aşa cum sunt telefoanele mobile şi laptopurile”, a transmis Academia Regală Suedeză în comunicatul care însoţea decernarea premiului Nobel pentru Chimie din 2019.

Sursă foto: Wikipedia

Bateria „de sticlă”, noua invenția a lui John Goodenough

Este important de precizat că cel mai în vârstă câștigător al Premiului Nobel a încercat, alături de echipa sa, să exploreze noi direcții în domeniul stocării energiei. Omul de știință chiar a încercat, în ultimii ani de viață, să dezvolte o baterie din „sticlă” cu electrolit în stare solidă şi litiu sau electrozi de sodiu metalic. Goodenough a fost printre primii oameni de știință care au dezvoltat catozi din fosfat de litiu-fier (LFP) ca o alternativă la catozii bazaţi pe nichel şi cobalt.

Ne puteți urmări și pe Google News

John Goodenough s-a născut pe data de 25 iulie 1922, la Jena, Germania, din părinți americani. Omul de știință a obținut o diplomă de licență în matematică la Universitatea Yale. Ulterior, el a făcut un masterat și un doctorat în fizică la Universitatea din Chicago. Goodenough a devenit ulterior cercetător și la doar câțiva ani distanță s-a impus ca lider de echipă la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Laureantul premiului Nobel s-a aflat, ulterior, la conducerea laboratorul de chimie anorganică al Universităţii Oxford, informează BBC.