Cel mai dorit burlac din lume se vrea Sergiu Nicolaescu

Cel mai dorit burlac din lume se vrea Sergiu Nicolaescu

George Clooney joacă unul dintre roluri, este co-scenarist şi regizează "Ziua trădătorilor", film care are potenţial, dar nu-l atinge complet.

Cel mai recent proiect regizat de Clooney este "Ziua trădătorilor/ The Ides of March" (premiera la noi are loc azi), un thriller politic plasat în timpul cursei pentru preşedinţia Statelor Unite, în tabăra Partidului Democrat.

Stephen Meyers (Ryan Gosling) este un idealist al politicii, un consilier extrem de talentat, convins că guvernatorul Mike Morris (George Clooney), candidatul pe care îl reprezintă, este perfect pentru a conduce America de la Casa Albă.

O corupere prea rapidă

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, se pare că politicienii conspiră pentru a-i face lui Stephen un curs rapid în ceea ce înseamnă să joci murdar. În timpul alegerilor primare din statul Ohio, în care democraţii trebuie să aleagă cine-i va reprezenta în alegerile propriu-zise, Meyers este implicat într-un joc al trădării.

Totul începe atunci când Tom Duffy (Paul Giamatti), reprezentantul celuilalt candidat democrat, îl invită la o discuţie privată, despre care află presa. Duffy vrea să-l angajeze pentru campania pe care o conduce, însă Stephen nu vrea să îl trădeze pe mentorul lui, Paul Zara (Philip Seymour Hoffman).

În acelaşi timp, idealistul are parte şi de probleme sentimentale cu implicaţii politice. Până la urmă, cea mai importantă alegere din film îi aparţine lui Meyers: o decizie între ideal, carieră şi victorie, iar cele trei elemente par să se excludă reciproc.

Actorii dau profunzime

Pentru "Ziua trădătorilor", o adaptare nominalizată la Oscar după piesa "Farragut North" scrisă de Beau Willimon (care a lucrat şi el la scenariu), toate piesele sunt la locul lor.

Însă filmul nu-şi atinge niciodată potenţialul. Meyers trebuie să înveţe să joace dur, însă etapele nu sunt fluide, ci mai degrabă sacadate. Iar ideea de corupere în lumea politică nu este chiar una originală, ci mai degrabă un clişeu al genului.

Cu toate acestea, Clooney a asamblat în pelicula sa o distribuţie de excepţie, unde chiar şi cele mai mici roluri sunt interpretate de actori foarte buni.

Gosling nu este doar un nou favorit pentru femeile din lumea întreagă, ci şi un actor care va avea parte de o carieră lungă şi prolifică, dacă e să ne luăm după rolurile lui în anul care a trecut.

Personajul lui este un fel de balanţă, pe care cele două părţi se chinuie să o tragă în jos, să o aducă de partea lor. Păcat că Philip Seymour Hoffman şi Paul Giamatti nu au parte de o partitură mai puternică, în care să-şi arate cu adevărat geniul.

Mai apar şi Marisa Tomei, în rolul unei jurnaliste tenace care-l încolţeşte pe Meyers, Evan Rachel Wood, în rolul unei stagiare cu probleme, şi Jeffrey Wright pe post de senator care, prin influenţa lui, îi poate da victoria democratului pe care-l alege.

"Aş numi acest film un thriller politic, dar nu l-aş categorisi neapărat drept un film politic", spune Clooney.

"Cred că dacă eşti cu democraţii, o să-ţi placă mai mult prima parte, şi, dacă eşti republican, o să-ţi placă finalul. Dacă îl considerăm un film politic, e un film fără agendă politică, şi acesta a fost cel mai important aspect pentru noi", adaugă el.

"Deşi filmul trebuia să fie iniţial produs în 2008, contextul politic real a oprit aceste planuri. Lucram de un an şi jumătate la scenariu, când Obama a fost ales şi în aer plutea atâta speranţă, oamenii erau fericiţi, aşa că nu ni s-a părut potrivit să ieşim cu filmul nostru – oamenii erau prea optimişti pentru un film cinic, ca al nostru. Un an mai târziu, toată lumea era cinică din nou, aşa că ne-am gândit că e timpul să facem filmul", a explicat regizorul întârzierea.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/McCt-_yYLpo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Clooney i-a cucerit pe critici

După o carieră bogată în actorie, George Clooney a devenit regizor şi, deşi nimeni nu se aştepta să fie impresionat de peliculele sale, acestea sunt toate alegeri inedite şi variate.

Dacă a început cu o poveste care cu greu poate fi inclusă într-un gen cinematografic, "Confesiunile unei minţi periculoase", o poveste despre show-uri TV şi spionaj, el a continuat cu "Noapte bună şi noroc!", un film alb-negru, bazat pe o poveste reală, în care un reporter CBS vrea să oprească "vânătoarea de vrăjitoare" a senatorului Joseph Mc-Carthy, care căuta comunişti americani în anii ’50.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xha4hZeXFtQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Apoi a schimbat complet macazul, cu o comedie romantică, "Jocuri murdare", care face o cronică a începutului ligii de fotbal american, în 1925. Acesta din urmă poate fi considerat singurul eşec regizoral al lui Clooney, care a primit doar cronici "călduţe", în timp ce "Noapte bună şi noroc!" a fost adorat de critici, iar "Confesiunile unei minţi periculoase" a fost văzut drept un film interesant şi ciudat.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/kCaBCdJWOyM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

SCHIMBĂRI

Proiect cu DiCaprio, Pitt şi Clooney

Deşi Ryan Gosling face rolul să pară construit pentru el, actorul nu a fost prima opţiune. Personajul trebuia să fie interpretat de Leonardo DiCaprio. Atunci când acesta a renunţat la rol (dar a rămas producător), Chris Pine (Căpitanul Kirk din "Star Trek") a fost o vreme favorit.

De asemenea, rolul lui Paul Zara, şeful de campanie jucat de Hoffman, trebuia să-i revină lui Brad Pitt. Pelicula a fost filmată în zona în care Clooney a crescut, în apropierea oraşului Cincinatti, iar mai multe personaje menţionează universitatea din oraş, la care actorul a studiat o vreme şi pe care n-a absolvit-o. Tomei a mai jucat cu o mare parte din distribuţie: cu Evan Rachel Wood în "Luptătorul", cu Philip Seymour Hoffman în "Înainte să afle diavolul că ai murit" şi cu Ryan Gosling în "A naibii dragoste".