Unul dintre cele mai bune restaurante din lume, desemnat astfel pentru mai mulți ani la rând, a anunțat că își încheie activitatea în curând. Motivele sunt multiple, însă la baza acestei decizii stă dorința de reinventare.
Restaurantul „Noma” din Copenhaga, distins cu trei stele Michelin se va închide la sfârșitul anului 2024 și se va reinventa ca un laborator culinar, „o bucătărie de pionierat dedicată inovației alimentare și dezvoltării de noi arome”, au explicat reprezentanții restaurantului.
Chef René Redzepi, despre decizia închiderii restaurantului
„Pentru a continua să fim noma, trebuie să ne schimbăm (...). Iarna 2024 va fi ultimul sezon al noma așa cum îl știm", a anunțat restaurantul din Copenhaga. Numele acestuia este o abreviere a cuvintelor daneze „nordisk” (nordic) și „mad” (mâncare). „Noma” a fost deschis pentru prima oară în anul 2003, iar în 2016 a fost închis pentru doi ani. S-a redeschis în 2018, dar poziționarea lui era cu totul diferită, fiind situat într-o zonă mai împădurită din Danemarca, după ce inițial s-a deschis pe un chei.
„În 2025, restaurantul nostru se va transforma într-un laborator gigantic, o bucătărie de pionierat dedicată inovației alimentare și dezvoltării de noi arome”.
Chef René Redzepi este cunoscut în întreaga lume pentru tehnicile sale avansate în bucătărie și el face posibil ca, de exemplu, conurilor de pin să devină comestibile. De asemenea, este descris ca fiind un om extrem de inventiv. În 2020, în timpul pandemiei, și-a transformat restaurantul într-un bar de vinuri și burgeri timp de o lună. În octombrie, „Noma” a început să-și plătească stagiarii, adăugând cel puțin 50.000 de dolari la costurile lunare cu forța de muncă.
Clienții se vor bucura în continuare de preparatele culinare
Cu toate că se va închide, din când în când, clienții vor putea merge să mănânce la restaurant, în Copenhaga sau în restaurante temporare din alte părți ale lumii. Potrivit celor de la „Noma”, conceptul de restaurant nu va mai fi definitoriu, dar va face mereu parte din istoria lor.
„O mare parte din timpul nostru va fi petrecut explorând noi proiecte și dezvoltând mult mai multe idei și produse”, a transmis restaurantul, potrivit nytimes.com.