Cel mai bun jurnalist. Ion Cristoiu rămâne numărul 1

Cel mai bun jurnalist. Ion Cristoiu rămâne numărul 1

Dintre cei 18.000 de cititori ai Evenimentului zilei, care au votat la sondajul „Cel mai bun jurnalist – 2018”, mai mult de un sfert au optat pentru Ion Cristoiu, care anul acesta a împlinit 70 de ani. A debutat ca gazetar la Viaţa Studenţescă în 1968, deci are o experienţă jurnalistică de o jumătate de secol.

Chinezul din fața tancului

Ion Cristoiu a fost nelipsit şi în 2018 de pe ecranele televiziunilor, dar a şi scris zilnic pe blogul propriu şi în paginile Evenimentului zilei. Când maestrul a împlinit 70 de ani, a stat faţă în faţă cu Adrian Sârbu într-un interviu video făcut pentru Gândul. Au discutat despre presă şi despre cum a schimbat onlineul modul de a face jurnalism.

Adrian Sârbu l-a descris pe Cristoiu: „Întotdeauna pentru mine Ion Cristoiu o să fie acel chinez cu punga în mână din faţa tancurilor”.

Împreună cu Florian Bichir, a participat la o manisfestare din Federația Rusă, prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la bătălia de la Stalingrad, organizată de Ministerul Apărării.

Nou înființata Editură Mediafax a ieșit pe piață luna trecută cu două volume semnate de Ion Cristoiu. Sunt texte scrise în urma documentării în biblioteci și arhive, «Statul versus Corneliu Zelea Codreanu» şi «De la Fondul Antonescu, la conturile lui Ceaușescu». A realizat, la Belgrad, un interviu-eveniment cu Sebastian Ghiţă.

 

Cristian Tudor Popescu a făcut celebru pavianul cu mantie

Colaborator permanent la Digi TV, Cristian Tudor Popescu a avut probleme la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării după ce a asemuit-o pe Viorica Dăncilă cu maimuţa-pavian cu mantie. Însă Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză jurnalistului în disputa cu CNCD, care îl amendase cu 1.000 de lei. Este comentator și la Europa FM. A fondat Republica, împreună cu Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru.

 

Rareş Bogdan – ziaristul protestelor

Dintre ziariştii de televiziune, Rareş Bogdan a fost printre puţinii care au susţinut protestele împotriva PSD. A ameninţat, în direct, că demisionează de la Realitatea TV, după ce jurnaliştii Oreste Teodorescu şi Oana Stănciulescu au fost interzişi la postul de ştiri de către Cozmin Guşă, dar s-a răzgândit.

 

A dat emoții fanilor

Mihai Gâdea le-a dat emoţii fanilor săi când, în luna iulie, a plecat din platoul Sinteza Zilei, emisiunea pe care o realizează la Antena 3. Însă, a mers în regie pentru a-i oferi un buchet de flori Mihaelei, producătoarea emisiunii sale. În noiembrie, a fost invitat din nou la New York pentru a face parte din juriul premiilor Emmy 2018, aflate la a 46-a ediție.

 

Dan Andronic, despre Statul paralel

Jurnalistul Dan Andronic a fondat revista Evenimentul istoric, pe care o coordonează. În Evenimentul zilei a continuat campania despre Statul paralel. A făcut, la Realitatea Tv, o amplă prezentare a statului paralel în cadrul emisiunii Realitatea Românească, moderată de Octavian Hoandră. El a dezvăluit că Gabriela Firea a câştigat bunăvoinţa televiziunilor de ştiri cu fondurile alocate Centenarului de primăria Capitalei.

 

Mircea Badea – în gura lumii

Mircea Badea este un critic constant al puterii politice din România. Este realizatorul emisiunii „În gura presei” la Antena3, dar și a unei emisiuni la Radio ZU, „Mircea Badea Show”. Stilul său foarte direct i-a atras simpatia unei părți a publicului, dar limbajul i-a adus și sancțiuni de la CNA. Într-o perioadă, emisiunea lui Mircea Badea la televiziune atingea cote de rating impresionante. El obișnuia să spună două lucruri; că nu se consideră jurnalist și că are succes cu măsuța lui din studio, făcând referire la faptul că el nu are nevoie de decor și multe cheltuieli pentru a avea succes.

 

Silviu Mănăstire a prezis sfârșitul lui Dragnea

Editorialist la România liberă, Silviu Mănăstire a prevestit, la sfârşitul lui octombrie, în emisiunea sa de la postul B1 TV, că puterea lui Liviu Dragnea este pe sfârșite. El a fost jurnalistul care a anunţat că, politic, campania de boicotare a referendumului pentru familie era condusă de gruparea lui Cioloș și de către cei de la USR.

 

Victor Ciutacu – „panarama mică” a lui Băsescu

Între Victor Ciutacu şi Traian Băsescu a izbucnit un război, după ce Băsescu a luat poziţie şi s-a opus extrădării jurnalistului turc, la solicitarea Turciei. Ciutacu l-a criticat pe Băsescu pentru această poziţie, iar fostul preşedinte a replicat, numindu-l pe Ciutacu „panaramă mică”. În primăvară, a dat în judecată Parchetul General şi pe conducătorul instituţiei, Augustin Lazăr. Ciutacu solicită daune morale de 100.000 de euro, după ce a fost chemat la audieri la Parchet şi, ulterior, după clasarea dosarului constituit în baza înregistrării în care Băsescu povestea cum statul paralel l-a ridicat pe judecătorul Stan Mustaţă din instanţă. Instituţia a refuzat să-i comunice ordonanţa de clasare.

 

Mirel Curea, dezvăluiri despre protocoale

Mirel Curea a întors pe toate părţile protocoalele încheiate de SRI cu Justiţia, aducând noi dovezi despre nocivitatea Statului paralel. Tot el a adus în atenţie faptul că Florian Coldea continuă să tragă sfori în ţară şi străinătate.

 

Simona Ionescu, atentă la problemele bolnavilor

Jurnalista Simona Ionescu a publicat editoriale şi anchete despre sistemul de sănătate românesc, mergând la rădăcinile nenumăratelor probleme ale acestuia. De asemenea, printre subiectele pe care le-a abordat nu lipsesc cele politice și despre „anticorupţia” promovată de cuplul Coldea-Kovesi.