CEI MAI TEMUŢI ROMÂNI au venit la bilanţul Fiscului pe 2015. Descindere SPECIALĂ de forţe la ANAF

CEI MAI TEMUŢI ROMÂNI au venit la bilanţul Fiscului pe 2015. Descindere SPECIALĂ de forţe la ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi-a prezentat astăzi raportul de activitate pe anul trecut. Evenimentul, la care a participat şi premierul Dacian Cioloş, a fost marcat de prezenţa unor reprezentanţi de vârf ai instituţiilor româneşti care luptă cu corupţia. Niciodată până acum ANAF nu a avut parte de o asemenea descindere de forţe, semnal clar că inspectorii antifraudă vor avea susţinerea tot mai mare a serviciilor speciale ale statului.

Într-o sală plină de inspectori antifraudă veniţi din toată ţara, oaspetele de seamă a fost premierul Dacian Cioloş, care a lăudat rezultatele Fiscului, cerându-le însă angajaţilor ANAF „fermitate” atunci când aplică legea, dar şi să nu abuzeze de puterea pe care o au în relaţia cu contribuabilii.

După premier a vorbit ministrul Finanţelor, Anca Dragu, care a atras atenţia asupra creşterii conformării voluntare la plată şi la declarare din partea contribuabililor. „Dezvoltăm componenta de asistență și încurajăm conformarea voluntară a tuturor contribuabililor. Rezultatele reformei deja se văd”, a afirmat ministrul. 

Procurorii, cu atenţia mărită pe evazionişti

Când şi-a început discursul Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, premierul Cioloş a început să se foiască în scaun, cu atenţia vizibil mărită la vorbitor. Licu a lăudat, la rândul său, ANAF-ul, spunând că ideea detaşării de inspectori antifraudă la Parchet a fost foarte bună, sporind rezultatele instituţiei. „Combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării de bani va intra într-un ritm mai alert şi vom avea mai multă fermitate cu cei care încalcă legea”, a declarat, ferm, reprezentantul Parchetului.

Dacă cei trei vorbitori, alături de şeful ANAF, au captat atenţia sălii, pe rândurile din faţă ale amfiteatrului au stat, în tăcere, unii dintre cei mai temuţi români la ora actuală. Chiar dacă nu au avut discursuri publice, prezenţa lor la eveniment arată însă clar că Guvernul vrea să sprijine acţiunea antifraudă cu toate mijloacele. 

Rând pe rând, înainte de sosirea lui Cioloş, în clădirea Institutului Naţional de Statistică unde s-a desfăşurat evenimentul, au sosit la bilanţul ANAF Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, vicepremierul Vasile Dâncu, al doilea om în Guvern, dar şi, Daniel Horodniceanu – şeful DIICOT sau ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Numai şefa DNA, temuta Laura Codruţa Kovesi, mai lipsea din peisaj, ca tabloul să fie complet.

Toţi au fost rezervaţi cu presa. Mai retras ca de obicei, Dâncu a schimbat câteva vorbe cu ministrul Finanţelor, iar şeful DIICOT a făcut echipă de discuţii cu ministrul Justiţiei, dar şi cu directorul STS. 

După ce ANAF a primit laude de la toată lumea, iar premierul se pregătea să plece, starea de spirit a fost tulburată de jurnalistul Radu Moraru, care a instistat să îşi exprime păsurile de faţă cu Dacian Cioloş. El s-a arătat deranjat de faptul că la eveniment au fost reprezentaţi doar investitorii străini, în timp ce companiile româneşti nu au fost invitate. 

În plus, a întrebat ANAF-ul de ce colectează „banii rapid şi eficient”, dar atunci când greşeşte, banii nu se returnează rapid, dând exemplul firmei sale de televiziune, care are o sumă mare de bani blocată la Fisc. Premierul l-a întrerupt, cerându-i preşedintelui ANAF, Dragoş Doroş, să ofere răspunsurile. Problema se va rezolva, îl linişteşte pe „Naşul” şeful Fiscului.