Peste doar câteva zile, toamna își intră în drepturi, iar pregătirea murăturilor devine o prioritate pentru gospodine. Castraveții, gogoșarii, conopida sau varza sunt primele conservate pentru sezonul rece. Multe persoane evită să pună murături de teamă ca acestea să nu se înmoaie peste iarnă. Rețeta veche de castraveți murați era urmată cu strictețe de bunici, iar rezultatul era întotdeauna pe măsura așteptărilor. Iată cum poți proceda pentru a avea murături crocante toată iarna.
Cele mai gustoase murături. Castraveții se vor păstra crocanți
Înmuierea castraveților poate avea mai multe cauze, însă cea mai întâlnită nu are legătură cu modul de preparare, ci cu enzimele din capetele acestora. Din acest motiv, eliminarea lor te poate ajuta să eviți înmuierea murăturilor.
De asemenea, bunicile puneau castraveții la murat imediat după recoltare. Astfel, aceștia vor rămâne crocanți și își vor păstra și aspectul.
Zahărul înmoaie castraveții și gogoșarii
Legumele cumpărate de la tarabă se pot înmuia mai repede, având în vedere că au stat multe ore în soare. Există o metodă prin care acestea pot fi revitalizate și ulterior puse la murat. Castraveții sau gogoșarii se pun într-un vas cu apă și gheață și se lasă timp de 30-40 de minute. În acest mod, legumele nu se vor înmuia și vor putea fi puse direct în saramură.
În plus, puține gospodine știu că zahărul adăugat în murături le poate înmuia. Mai mult, acest ingredient poate tulbura saramura.
Murături crocante și delicioase. Cum stabilești proporțiile pentru saramură
Conform rețetei folosite odinioară de bunici, castraveții se conservau doar în apă cu sare. În anumite zone din țară, murăturile se pun într-un amestec de oțet, apă, boabe de muștar și piper. Rețeta tradițională de castraveți presupune folosirea unei linguri și jumătate de sare la un litru de apă. Păstrând aceste proporții, legumele se vor conserva în mod corespunzător și nu își vor schimba aspectul peste iarnă
Iată cea mai simplă rețetă de castraveți murați:
- 2 kilograme de castraveți
- 1 litru de apă
- 30 grame de sare neiodată
- câteva boabe de muștar și piper
- 4-5 bucăți de hrean.
Castraveții se spală și se așează în borcan. De asemenea, hreanul se curăță, se taie în fâșii și se adaugă peste castraveți. Apa se pune la fiert împreună cu sarea, iar după ce a clocotit timp de 3-5 minute se poate adăuga în borcan.